ISTORIC / 20% dintre basarabeni au murit de foame în timpul URSS
Foametea organizată în Basarabia de regimul sovietic de ocupație a fost probabil una dintre cele mai tragice pagini din istoria poporul român. Imediat după ocupația Basarabiei, „mașina morții” s-a extins și asupra locuitorilor de acolo și a început încă în 1944, prin îmfometarea țăranilor.
„Foametea în Basarabia a fost promovată la nivel de politică de stat. Înfometarea constantă, această politică criminală de înfometare a populației a avut consecințe grave, una dintre acestea fiind canibalismul” – a spus cercetătoarea Mariana Țăranu pentru Radio Chişinău.
Morţii erau înmormântaţi grămadă fără preot, fără cruce
„Puține de tot erau familiile care au reușit să-și salveze toți membrii de la moarte în timpul foametei organizate.
De cele mai mult ori familiile nu aveau putere să-și înmormânteze decedații, îi târau până ca cimitir și îi lăsau sau îi scoteau doar până la poartă. Cele mai multe decese au fost în iarna 1946 – primăvara 1947. Aduse la cimitir, cadavrele erau aruncate după gard.” a relatat istoricul basarabean. Aceasta a mai spus că morții erau îngropați la grămadă, fără preot și fără cruce.
“În primăvară, la indicația administrației sătești, au fost săpate gropi comune unde au fost aruncate cadavrele. Nu se mai făceau sicrie, nu erau preoți care să facă slujbe de pomenire. Mulți nu știu unde le sunt înmormântate rudele, pentru că atunci erau bucuroși să scape de cadavre. În primii ani după foamete nu vorbeau despre aceasta.”
Specialista a acuzat autoritățile de la Chișinău că nici la trei decenii după căderea comunismului nu au reușit să șteargă ideologia sovietică din minte: “astăzi, în Republica Moldova nu avem un monument al victimelor foamei, ridicat la inițiativa administrație centrale. În perioada sovietică noi am fost puși în situația să renunțăm la memorie. Dar la trei decenii de la declararea independenței noi nu păstrăm memoria celor care au murit prin înfometare. Dacă vorbim despre foamete, fiecare familie își are morții săi în timpul foametei. În acea perioadă, 20% din populație a murit de foame”- aconchis ea.