Distrugătorul american Donald Cook revine în Marea Neagră. Rusia, în alertă

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Distrugătorul american USS Donald Cook a revenit în Marea Neagră ca să efectueze misiune de securitate navală și de cooperare cu aliații NATO din regiune. Nava este din clasa Arleigh Burke, adică este dotată cu rachete de croazieră. În plus, are la bord și sistemul antibalistic Aegis, adică ce se găsește la Deveselu, dar varianta navală.

USS Donald Cook a început traversarea stârmtorilor Dardanele și Bosfor pe 19 ianuarie Nu poate sta aici mai mult de 21 de zile, potrivit Convenției de la Montreux privind navigația prin cele două strâmtori turcești. Aceasta este durata maximă pentru o navă care aparține unei țări care nu are ieșire de la Marea Neagră.

SUA vor fi întotdeauna de partea aliaţilor

US Navy a susținut, printr-un comunicat, că asemenea manevre sunt de rutină și că mereu a respectat Convenția de la Montreux și legile internaționale: “Statele Unite și US Navy continuă să fie alături de aliații lor, în apărarea intereselor regionale comune și a stabilității pe mări. Prezența noastră în Marea Neagră va întări a interoperabilitatea pentru îndeplinerea de obiective de securitate comune, astfel încât să putem răspunde eficient la viitoare crize sau ca să descurajăm agresiuni”a spus Matthew Powel, comandantul lui USS Donald Cook.

În 2018, au făcut operațiuni în Marea Neagră distrugătoarele din clasa Arleigh Burke USS Ross, USS Carney și USS Porter, nava de comandament USS Mount Whitney, nava de desant USS Oak Hill și nava expediționară pentr transport rapid USNS Carson City.

Tensiunile de la Marea Neagră sunt la cote înalte

Rusia a anunțat deja că vasul american va fi monitorizat îndeaproape. Tensiune din Marea Neagră sunt la cote înalte încă din noiembrie 2018, când două nave ucrainene, cu tot cu echipaj, au fost capturate de ruși în strâmtoarea Kerci din Crimeea, care leagă Marea Neagră de Marea Azov. USA, UE și alte state occidentale au făcut apel la eliberarea marinarilor și la returnarea navelor, dar în van. De asemenea, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, John Bolton, a spus în decembrie că nu va fi nicio întâlnire amplă între Donald Trump și Vladimir Putin cât timp vasele ucrainene rămân în mâinile Rusiei.

USS Donald Cook a venit prima oară în Marea Neagră în 2014, imediat după anexarea Crimeei de către ruși. Nava a ajuns pe 10 aprilie iar pe 12 aprilie, un avion militar rusesc a trecut de 12 ori, la mică distanță, pe deasupra ei. Pe 14 aprilie, distrugătorul american a vizitat portul Constanța și a făcut exerciții comune cu Forțele Navele Române. USS Donald Cook a revenit în Marea Neagră în decembrie 2014, tot ca să arate atașamentul SUA față de aliații săi NATO de pe flancul estic. În 2016, în timp ce se afla în Marea Baltică, de nava aceasta, vasul american a fost survolat în repetate rânduri și la mică distanță de două avioane de luptă și un elicopter anti-submarin.

USS Donald Cook este staționat în portul spaniol Rota și operează în aria care revine Flotei a 6-a, cu baza la Napoli, adică Europa și Africa.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Vicepremierul Italiei: Franța ar trebui sancționată de UE pentru sărăcirea Africii
Vicepremierul Italiei, Luigi Di Maio, șeful formațiunii antisistem Mișcarea 5 Stele (M5S) acuză Franța că ...