Dodon vrea să îndatoreze Moldova cu 6 miliarde de dolari, de dragul lui Putin

Valentin Borcea POLITIC Principal

Igor Dodon, aflat din nou într-o vizită la Moscova, a afirmat public că datoria strânsă de separatiștii transnistreni la Gazprom este și datoria Chișinăului. Este vorba de 6 miliarde de dolari, în condițiile în care întreg PIB-ul țării este de puțin peste 8 miliarde de dolari. Prin comparație, Moldova, fără regiunea separatistă, are o datorie de 500 de milioane de dolari la Gazprom.

Igor Dodon, un președinte mai pro-rus poate chiar și decât Vladimir Voronin, nu face decât să accepte voința Gazprom, cu conducerea căreia s-a întâlnit la Moscova tocmai pentru a discuta datoria la gaze. Gigantul rus a refuzat mereu să separe banii pe care are să-i primească de la Chișinău și de Tiraspol, având în vedere că Transnistria nu este recunoscută de nimeni ca țară independentă, nici măcar de Rusia.

Președintele moldovean a venit și o soluție pentru a achita datoria față de Gazprom: trecerea unor active aflate în gestiunea Moldovagaz în capitalul social al companiei. Firma este deținută majoritar de Gazprom. Potrivit portalului basarabean Unimedia, Igor Dodon făcea referire la țevile de gaz din orașe. La constituirea companiei, autorităţile publice locale au instalat conducte de gaz cu destinaţie locală, care nu au fost transmise în balanţa „Moldovagaz”. Potrivit estimărilor preliminare, valoarea acestora este de 100 de milioane de dolari, pe care partea moldovenească propune „Gazprom”-ului să le includă în capitalul social al „Moldovagaz” şi cu această sumă să majoreze cota Moldovei în companie, care în prezent constituie circa 34%, sau să achite datoriile sale curente pentru gaz faţă de „Gazprom”.

Din fericire, vorbele lui Igor Dodon nu au niciun efect, deoarece Moldova este stat parlamentar, nu prezidențial. În plus, contractul cu Gazprom se încheie la finalul acestui an iar basarabenii s-ar putea încălzi iarna viitoare cu gaz românesc. Transgaz a început oficial construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, de importanță națională pentru Basarabia. Gazoductul va avea lungimea de 120 kilometri iar pentru construcția sa este alocat un buget de circa 113 milioane de euro.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Distrugătorul american Donald Cook revine în Marea Neagră. Rusia, în alertă
Distrugătorul american USS Donald Cook a revenit în Marea Neagră ca să efectueze misiune de ...