Avioanele F-35 ar putea doborî rachete balistice intercontinentale aflate în zbor

Valentin Borcea INTERNATIONAL INVESTIGAȚII Principal

Statele Unite se gândesc dacă să adauge o nouă dimensiune la sistemele antibalistice deja existente, mai precis dimensiunea aeriană. Avioanele F-35, cele mai noi, mai moderne și mai scumpe aeronave din arsenalul american, ar putea fi dotate cu arme care să doboare rachetele balistice intercontinentale. Adică un rol similar pe care îl are Sistemul Aegis, atât în varianta navală, amplasată pe distrugătoare, cât și în varianta terestră, precum la Deveselu.

Administrația Trump a dat Pentagonului șase luni să facă un raport despre cum pot avioanele F-35 să fie integrate în arhitectura de apărare antirachetă. Un raport al Departamentului Apărării a menționat că aeronava “are sisteme capabile de senzori care pot detecta amprenta infraroșie a unei rachete în faza de ascensiune și computere care pot identifica locația unei rachete periculoase. Poate urmări și distruge rachete de croazieră astăzi și, în viitor, poate fi echipată cu arme noi sau modificate pentru doborârea rachetelor balistice adverse aflate în faza de ascensiune”.

Pentagonul consideră că sistemul e eficient şi ieftin

Un mare susținător al acestui proiect este chiar șeful departamentului pentru noi tehnologii de la Pentagon, care a afirmat că sistemul ar fi și eficient și ieftin. În plus, oficialul este de părere că avioane F-35 astfel echipate ar fi extrem de utile anumite zone precum Coreea de Nord. Această țară este problematică pentru apărarea antirachetă clasică, deoarece distanțele în potențialele zone de conflict sunt foarte mici iar rachete interceptoare își pot rata ținta.

Oponenţii programului consideră că ar fi mai bune nişte drone

Totuși, nu toată lumea este de acord. Alți specialiști au spus că faza de ascensiune a rachetelor balistice, adică atunci când motoarele sunt pornite, este foarte scurtă și avioanele nu ar avea timp să decoleze și să ajungă la țintă. De asemenea, ar fi foarte scump să fie ținute mereu în aer aeronavele antibalistice. Oponenții modificării unor F-35 pentru doborârea rachetelor recomandă utilizarea unor drone.

Israelul le-a folosit deja în lupte

Dacă Pentagonul va crea armamentul necesar ca F-35 să devină “ucigaș” de rachete balistice, nu este greu de imaginat că ar putea să-l exporte. Israel are asemenea avioane în arsenal și a fost chiar prima țară care le-a folosit în luptă. În plus, israelienii trăiesc cu amenințarea unor rachete balistice venite din Iran, așa că sistemele ar putea fi extrem de utile.

Cel mai scump program de înzestrare militară din istorie

F-35 este cel mai scump program de înarmare din istorie. Până în 2070, când este programat să se termine, ar urma să coste 1.500 de miliarde de dolari. Totuși, americanii speră să vândă peste 3.000 de aeronave în următoarele decenii. În prezent, F-35 este în dotarea a 10 țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Japonia și Turcia. România, prin participarea la programul F-16, este eligibilă, teoretic, pentru achiziția de F-35 cândva în viitor.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Simona Halep și-a luat un antrenor, după înfrângerea în fața Serenei Williams
Vestea că belgianul Thierry Van Cleemput este noul antrenor al Simonei Halep a fost confirmată ...