Românii pot cere, începând de astăzi, rezidență post-Brexit în UK

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, toți cetățenii europeni aflați în Marea Britanie și care vor să rămână acolo trebuie să aplice ca să primească statut de rezident, numit “settled status” de către autoritățile de la Londra.

Termenul limită este 30 iunie 2021 sau 31 decembrie 2020

Perioada de depunere a cererilor a început pe 21 ianuarie 2019. Programul este întâi “în probe”, apoi de la 30 martie 2019 va începe pe deplin, adică ziua de după ieșirea Marii Britanii din UE. Termenul limită pentru a solicita noul statut este 30 iunie 2021 sau 31 decembrie 2020, dacă vom avea un Brexit fără acord. Cetățenii europeni se împart în două mari categorii: cei care se află legal în Marea Britanie de peste 5 ani și cei care se află legal în Marea Britanie de mai puțin de cinci ani.

Condiţie minimă: Cel puţin şase luni într-un an să fii stat în UK

Potrivit ghidului oficial al guvernului britanic, “cinci ani de rezidență continuă”, condiția pentru a primit statut “settled” înseamnă că o persoană s-a aflat în Marea Britanie 6 luni în continuu în oricare perioadă de 12 luni, adică să nu fie plecat mai mult de șase luni încontinuu din țară. Se admite o absență de maximum 12 luni în caz de serviciu militar sau de alte motive importante (naștere, boală gravă, studii and mutare cu locul de muncă).

Ce se întâmplă cu românii din UK în caz de Brexit fără acord?

Cei care aplică acum și se află deja de peste 5 ani în Marea Britanie, vor primi statut de rezidenți încă de acum. Restul, vor primi statut de pre-rezident iar atunci când vor împlini cei cinci ani, va trebui să aplice din nou pentru a primi statut de rezident.
A aplica încă de pe acum nu este obligatoriu. Termenul limită pentru toți cetățenii europeni ca să obțină unul dintre cele două noi calități este de 30 iunie 2021. Cei care la această dată vor fi de cinci ani legali în Marea Britanie, vor deveni “settled”. Cei care nu, vor deveni “pre-settled” ca să-și poată îndeplini termenul pentru “settled”.

Beneficiile „settled”

Cei care primesc statut de rezident permanent, “settled”, pot să:
• aplice pentru cetățenie britanică;
• lucreze în Marea Britanie;
• folosească sistemul public de sănătate (NHS);
• se înscrie la studii sau să-și continue studiile;
• acceseze fonduri publice și ajutoare sociale, inclusiv pensii;

Toți copiii celor “settled” care se nasc în Marea Britanie devin automat cetățeni britanici.

Cei care primesc statut de pre-rezident, “pre-settled”, beneficiază de aceleași drepturi ca mai sus, dar copiii lor, născuți în Marea Britanie, nu vor deveni automat cetățeni. De asemenea, acest statut extinde posibilitatea de ședere pe teritoriu britanic cu încă 5 ani. Cei care vor să stea mai mult trebuie să devină “settled”.

Taxa de 65 de lire

Pentru a aplica, există o taxă de 65 de lire pentru persoanele de peste 16 ani, și de 32,5 lire pentru persoanele care au vârsta sub 16 ani. Dar Theresa May a anunțat că întreg procesul va fi gratuit după 30 martie, iar cei care au plătit deja vor primi banii înapoi.

Loading...
Admin Image

Calea Sigura pentru Dolj

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Un evaluator al candidaţilor PULS la europarlamentare consideră că majoritatea americanilor şi-au găsit un nou idol, de tipul lui Hitler
Mihaela Miroiu, profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), este unul ...