VENEZUELA | DICTATORUL CARE ȘI-A ÎNFOMETAT POPORUL, APROAPE DE SFÂRȘIT
Venezuela, țara cu doi președinți și fără mâncare
Sute de mii de oameni pe străzi, un președinte autoproclamat care a primit sprijin puternic din străinătate, un președinte în funcție, urât de popor dar susținut de armată și o lume care începe să se împartă în două laturi. Pe scurt, aceasta este situația din Venezuela din ultimele două zile.
Președintele Parlamentului s-a autoproclamat Președintele Venezuelei și a primit sprijinul SUA
Miercuri, liderul parlamentului, un tânăr de 35 de ani, aproape necunoscut acum câteva luni, dar care are studii în SUA, Juan Guaido, s-a autoclamat președinte interimar în fața întregului legislativ și a unei mulțimi formate din sute de mii de oameni. El și-a pus ca obiectiv întoarcerea la democrație și alegeri libere. Câteva ore mai târziu, surprinzător de prompt și de direct, Donald Trump a anunțat că Statele Unite îl recunosc șeful parlamentului drept președinte legitim.
Aceleași anunțuri au făcut rapid și Brazilia, Chile, Argentina, Canada, Paraguay, Peru și Organizația Statelor Americane (OAS, o instituție pro-americană). Președintele CE, Donald Tusk, a anunțat că ar vrea ca statele europene să-l susțină pe Juan Guaido, deoarece este legitim. De asemenea, au fost mitinguri de susținere și în diaspora venezueleană.
Guaido cu Trump și Bolsonaro, Maduro cu Putin și Erdogan
Această turnură neașteptată a crizei prelungite din Venezuela a venit la aproape două săptămâni după ce Nicolas Maduro și-a început al doilea mandat de președinte. Doar că opoziția venezueleană și multe state americane nu recunosc acest mandat ca fiind legitim, deoarece au spus că a fost obținut ca urmare a unui vot fraudat.
Nicolas Maduro nu dă vreun semn că ar dori să renunțe la putere. Și-a scos susținătorii în stradă, l-a numit pe Juan Guaido “uzurpator” și a anunțat în fața unei mulțimi extaziate că rupe relațiile cu Statele Unite, pe care le-a acuzat de imperialism. Succesorul lui Hugo Chavez, are proprii susținători pe arena internațională, care se impart în autocrați (Rusia, Turcia) și stângiști radicali (Mexic, Bolivia, Cuba). Mai important pentru regimul socialist de la Caracas, armata a anunțat că rămâne loială puterii. Moscova a anunțat că o intervenție militară americană sau străină în Venezuela ar fi un dezastru.
Nicolas Maduro, succesorul care a distrus visul lui Hugo Chavez
Nicolas Maduro este un fost șofer de autobuz pe care Hugo Chavez l-a pus ministru de Externe și care în 2013 a devenit președinte, după decesul mentorului său. Maduro a continuat “revoluția bolivariană”, așa cum Chavez a numit regimul socialist pe care l-a creat, dar că lucrurile s-au dus de râpă rapid. Ieftinerea petrolului, cel mai important export al Venezuelei, a lăsat fără bani amplele programe sociale. Magazinele s-au golit rapid, pe rafturi nu mai erau nici produse de bază precum hârtia igienă, iar mâncarea era raționalizată sau extrem de scumpă. Inflația este în prezent de peste 1.500.000% iar trei milioane de venezueleni au fugit peste graniță, să nu moară de foame. La toate aceste probleme grave, Nicolas Maduro a răspuns cu mai mult autoritarism. Iar mâna de fier, combinată cu un popor disperat, este o combinație explozivă.