OMV deschide războiul gazelor. Guvernul prelungeşte acordul petrolier din Marea Neagră. SRS vrea să-i trimită acasă pe austrieci

Marius Ghilezan ECONOMIC OPINIE Principal

Unul dintre oficialii OMV, Manfred Leitner, responsabil pe zona downstream, a declarat recent că “România nu are politicile adecvate pentru investiția în gazele din Marea Neagră, iar Europa are nevoie de gaz rusesc și de gazoductul Nord Stream 2. Asta în aceeaşi perioadă în care Rainer Seele, CEO-ul companiei, recent decorat de Vladimir Putin cu “Ordinul prieteniei,”se afla la Sankt Petersburg unde s-a întâlnit cu şefii Gazprom.

OMV, preocupat mai mult de gazul rusesc

Cu această ocazie şefii OMV, fără să o spună direct, dau de înţeles că amână exploatarea perimetrului offshore de la Neptun Deep din Marea Neagră și că, în același timp, susține finalizarea proiectului ruso-german Nord Stream 2. „Este anunțat un război total”- clama zilele trecute jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, un apropiat al Coaliţiei de guvernare.

OMV are o licenţă de explorare în Marea Neagră în două perimetre off-shoreîmpreună cu ExxonMobil, care nu s-a pronunţat încă.

Acordul petrolier e prelungit cu încă 25 de ani, dar austriecii joacă tare

Guvernul Dăncilă a aprobat în ultima ședință prelungirea cu 15 ani, până în 2045, a acordului petrolier dintre stat și concesionarii ExxonMobil și OMV Petrom privind perimetrul de gaze naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, semnat inițial în anul 2000 cu valabilitate până în 2030, prin încheierea în acest sens a unui act adițional la acord.
Roşca Stănescu propune rezilierea contractului de privatizare din 2000 cu austriecii care vor să pună jugul pe noi ca pe vremea habsburgilor.

Ungaria ia foc

Amânarea de către ExxonMobil și OMV Petrom a deciziei finale de investiție în proiectul offshore de extracție de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre constituie o „problemă uriașă” pentru Ungaria, a declarat, pentru Bloomberg, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto. Diplomatul maghiar acuză partenerii din Croaţia şi România că nu s-au ţinut de termenele privind realizarea gazoductului.

Mai multe surse din domeniul petrolier susţin că austriecii de la OMV şi-au cedat ruşilor pachetul majoritar de acţiuni.

În condiţiile în care SUA nu ridică sancţiunile impuse Rusiei şi se opune proiectului Nord Stream 2, României îi va fi tot mai greu să joace cartea câştigătoare a gazului fără sprijin american.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Alianţa 2020 USR-PLUS poate candida la europarlamentare, doar dacă Cioloş trece de tribunal
va trebui să se pronunțe în ceea ce privește validarea ori invalidarea Convenției Naționale a ...