Freedom House: România este o țară liberă, Ungaria este parțial liberă

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL SOCIAL

România, țară liberă

România este o țară „liberă”, potrivit raportului anual făcut de organizația Freedom House. Țara noastră a primit un scor de 81 din 100, mai mare decât al tuturor vecinilor.

Bulgaria este cel mai aproape, 80 din 100. Republica Moldova are 58, Ucraina – 60, Serbia – 67 și Ungaria – 70. Dintre statele post-comuniste, cel mai bine stă Slovenia, cu un scor de 94, la egalitate cu Germania și Spania.

Ungaria, arătată cu degetul de Freedom House

Ungaria a fost trecută pe „lista rușinii” a raportului Freedom House, deoarece a pierdut statulul de țară „liberă” și acum este considerată „parțial liberă”.

ONG-ul îi reproșează lui Viktor Orban retorica anti-imigrație și apărarea valorilor creștine. Documentul reamintește că au fost aduse amendamente la Constituție, astfel încât instituțiile statului să fie obligate să apare cultura creștină.

Apărarea valorilor creștine, considerată aspect negativ

De asemenea, partidul de guvernământ, Fidesz, este acuzat că a folosit resurse ale statului în timpul campaniei electorale, în urma căreia a obținut o majoritate de 2/3 din locurile din Parlament. În plus, formațiunea condusă de Viktor Orban mai este acuzată că a presa de partea sa și că a folosit o retorică agresivă și intimidantă. Toate acestea au îngreunat capacitatea alegătorilor de a lua decizii bazate pe informații, a notat Freedom House. Totuși, organizația cu sediul la Washington a recunoscut că alegerile au fost libere și corecte.

Monarhiile domină partea de sus a clasamentului

Trei state sunt la egalitate în fruntea clasamentului Freedom House privind libertatea. Este vorba de Finlanda, Norvegia și Suedia, care au înregistrat scorul perfect, 100 din 100. De asemenea, în partea superioară a topului domină monarhiile constituționale: Norvegia, Suedia, Olanda, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Luxemburg, Danemarca, Japonia, Belgia, Barbados și Andorra, toate în primele 20.

Cea mai puțin liberă țară din lume este considerată Siria, care obține zero puncte. Coreea de Nord este și cea la coada clasamentului, cu un scor de 3 din 100. Venezuela, țara către care este îndreptată atenția întregii lumi, a primit 19 puncte. Aliații regimului de la Caracas stau la fel de prost: Rusia – 20, China – 11, Iran – 18, Cuba – 14.

Freedom House a scris că libertatea la nivel global este în declin continuu de 13 ani. Organizația a notat printre cauzele acestui fenomen sunt încetinerea procesului de democratizare în țările post-comuniste și degradarea democrațiilor consolidate.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
VIDEO: Incendiu într-un bloc din Paris, cel puțin 10 morți
Cel puțin 10 oameni au murit la Paris după ce un bloc de 8 etaje, ...