Miniștrii de Interne și de Justiție din UE vin la București
În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 6-8 februarie 2019, va avea loc reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului. Evenimentul va fi prezidat de ministrul român al Afacerilor Interne, Carmen Dan, pentru secțiunea de afaceri interne, respectiv de ministrul român al Justiției, Tudorel Toader, pentru secțiunea de justiție.
Miniștrii de Interne și de Justiție din UE vin la București
Evenimentul va debuta în seara zilei de 6 februarie 2019, cu un cocktail de bun-venit pentru membrii delegațiilor de pe componenta de afaceri interne. Joi, 7 februarie 2019, miniștrii de interne din Statele Membre se vor reuni la Palatul Parlamentului pentru a discuta subiecte ce țin de prevenirea și combaterea terorismului, cooperare polițienească, spațiul Schengen, migrație și azil. Vineri, 8 februarie 2019, miniștrii de justiție din Statele Membre vor discuta la Palatul Parlamentului, despre dezvoltarea cooperării judiciare în materie civilă și comercială între Statele Membre ale Uniunii Europene, colectarea dovezilor electronice în materie penală și viitorul cooperării judiciare în materie penală în Uniunea Europeană.
Agenda de discuții
Terorismul, cooperarea polițienească, viitorul spațiului Schengen și migrația vor fi principalele teme ce vor abordare în timpul discuțiilor despre interne. Cu ocazia reuniunii de la București, va avea loc un schimb de opinii cu privire la constatările și recomandările Comisiei Speciale privind Terorismul a Parlamentului European.
În cadrul întrunirii, oficialii vor acorda prioritate schimbului de cunoștințe și experiență în domeniul datelor digitale. Pentru a ține pasul cu dinamica mediului infracțional, toate autoritățile de aplicare a legii ar trebui să recunoască, să înțeleagă și să folosească datele digitale în activitățile polițienești de zi cu zi.
Tot la București, miniștrii de Interne vor discuta despre măsurile care a trebui luate pentru revitalizarea spațiului Schengen. Discuțiile au lot în contextul în care conflictele din diferitele regiuni ale lumii sau din vecinătatea UE și creșterea amenințării teroriste au declanșat provocări pentru securitatea internă a UE și managementul frontierelor externe ale UE și au determinat unele State Membre să recurgă la reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne, punând sub semnul întrebării buna funcționare a spațiului Schengen de liberă circulație.