Salariul minim de 3000 de lei în domeniul construcţiilor provoacă neînţelegeri

Alina Maria Bogdan ECONOMIC INVESTIGAȚII Principal

Una din prevederile OUG 114/2018 este că angajatorii din domeniul construcţiilor să nu mai aibă de plătit pentru angajaţi impozitul pe venituri salariale de 10%, fiind scutiţi integral de plata contribuţiei la asigurările de sănătate. Ce mai rămâne de plătit este cotă redusă pentru contribuția la pensii (21,25% în loc de 25%)

Şi cota redusă pentru contribuția la muncă (0,3375% în loc de 2,25%).

În plus, angajatorii trebuie să țină cont că în domeniul construcțiilor există, de la 1 ianuarie 2019, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei. Acesta este obligatoriu indiferent dacă angajatorul beneficiază sau nu de taxele salariale reduse. Taxele salariale reduse sunt valabile numai pentru persoanele care au venituri lunare brute între 3.000 și 30.000 de lei, iar firma să desfăşoare minim 80% din activităţi doar în acest domeniu.

Specialiştii financiari, consultaţi de Newstandard.news, susţin că e greu de defalcat lunar cota prevăzută de lege, în condiţiile fluctuaţilor de sezon şi nu numai. Mai mult, muncitorii de înaltă calificare nu mai sunt mulţumiţi cu cei 4000 de lei lunar, cât luau până acum.

Sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani, a decis Guvernul în luna decembrie.

Dintre cele aproape 4 milioane de români care lucrează în străinătate, peste 60% sunt în domeniul construcţiilor.

Dacă în România salariul minim este de 635 de euro în acest domeniu, în Italia este dublu, dar mai intervin costuri legate de chirile şi de existenţă, venitul real fiind mai mic decât cel din România, în cazul în care muncitorul se hotărăşte să rămână acasă, este de părere Elena Danilovici, consultant de afaceri.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Plângere penală împotriva USR/ 600.000 de semnături ale iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” ar fi false
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis miercuri că semnăturile strânse de USR pentru iniţiativa ...