Acuzații GRAVE: „Merkel a patronat distrugerea Armatei Germane”
Un fost ministrul german al Apărării își acuză succesorii, dar și pe Angela Merkel, că au distrus intenționat Armata Germaniei. Este vorba Volker Ruhe, fost membru al cabinetului lui Helmut Kohl între 1992 și 1998. El a susținut, într-un interviu pentru Tagesspiegel, că în ultimii 14 ani, guvernele Angelei Merkel au tăiat fonduri pentru apărare, au redus numărul de soldați și au retras militarii din zonele de conflict. „CDU era partidul Armatei. Acum nu-l mai recunosc” a spus fostul ministru.
Distrugerea Armatei Germane a început în 2005
Cea mai mare vină pentru starea în care se află Bundeswehr o poartă Karl Theodor zu Guttenberg, ministru între 2009 și 2011. Volker Ruhe a spus că succesorul său a eliminat serviciul militar obligatoriu fără să aibă vreun plan ca să atragă tinerii germani către armată. „A economisit 8 miliarde printr-o decizie luată fără cap. Banii nu ajută tot timpul. Acum avem 180.000 de soldați. Când a plecat eu din fruntea ministerului în 1998, aveam 340.000, dintre care 135.000 de recruți.”. Fostul ministru din cabinetul Kohl a amintit că Germania poate avea până la 370.000 de militari activi.
Slăbirea Armatei Germane s-a petrecut sub Angela Merkel
Punctul de cotitură pentru destinele Bundeswehr a fost anul 2005, când Angela Merkel a venit în fruntea Germaniei. „Au fost luate mai multe decizii proaste de mai mulți ministri, dar sub un sigur Cancelar” a afirmat Volker Ruhe. Printre aceste decizii proaste se numără și lipsa experienței de luptă. Fostul ministru a spus că, pe vremea sa, dar și în timpul cancelarului Schroder, trupele germane au participat activ în războaiele din Iugoslavia, dar și la misiuni ONU și NATO. Acum, militarii au numai rol de sprijin și nu mai îndură aceleași riscuri ca ceilalți , deplânge fostul șef al armatei germane.
Armata Europeană, un vis irealizabil
Volker Ruhe distruge și visul unei armate europene, așa cum vrea Merkel: „Nu va exista. În tratatul de la Aachen, Germania și Franța s-au angajat să-și alinieze culturile militare. De ce nu avem escadrile care se antrenează împreună? Cum vrem să avem aceleași sisteme de armament, când nu avem nici măcar aceeași politică de export? Sunt mai morali decât francezii? Eu nu cred asta, dar liderii noștri cred. Întrebarea legată de când trebuie folosită forța are răspunsuri diferite în Germania și Franța. Cât timp asta nu se schimbă, nu vom avea o politică europeană de securitate”
Angela Merkel a fost acuzată și că a făcut ce nu a mai făcut niciun cancelar. Mai precis, a afectat relația cu Statele Unite, prin reducerea cheltuielilor cu apărarea. Volker Ruhe a spus că nici măcar liderul Verzilor, Joschka Fischer, nu a îndrăznit să se atingă de armata germană, așa cum s-a întâmplat de când e Merkel la putere. De asemenea, fostul ministru îi dă dreptate lui Donald Trump când vine vorba de creșterea sumelor de bani pentru apărare.
Soluția lui Volker Ruhe este simplă. Germania trebuie să devină cea mai puternică forță militară convențională din Europa, dacă vrea să-și respecte angajamentele legate de viitorul Europei. În prezent, doar 27% dintre transportoarele blindate Puna, 23% dintre elicopterele de atac Tiger și 17% dintre submarinele germane sunt operaționale