Prințul Charles, la o slujbă ortodoxă alături de românii din Marea Britanie
Prințul Charles al Marii Britanii a participat joi după-amiază la o slujbă ortodoxă alături de 200 de români din Marea Britanie. Serviciul religios a avut în Parohia „Sfântul Gheorghe” din Londra, cea mai veche parohie românească din Regatul Unit.
Slujba a fost oficiată de ÎPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale. De asemenea, în biserică au mai fost preoți și credincioși ortodocși români stabiliți în Marea Britanie, precum și reprezentați ai Bisericii Anglicane, gazda Parohiei „Sf. Gheorghe” din Londra.
Prințul Charles, la biserică alături de românii din Marea Britanie
Prințul de Wales, Moștenitorul Coroanei Britanice, a fost impresionat atât de slujba Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”. Aceasta a fost slujba cântată după tradiția psaltică bizantină în limbile română, engleză și greacă de către grupul psaltic al parohiei. De asemenea, fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a a fost încântat și de numărul mare de credincioși prezenți în biserică.
În biserica Parohiei Sfântul Gheorghe se află și o piesă unică de istorie: vechiul iconostas al mănăstirii Antim din București. Acesta a fost adus la Londra de către patriarhul Iustinian Marina în 1966.
Cea mai veche parohie românească din Marea Britanie se află în Londra
„Prințul Charles a apreciat foarte mult valoarea și vechimea frumosului iconostas de la Antim care oferă, duminică de duminică, ambientul necesar desfășurării slujbelor ortodoxe”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica Pr. Constantin Popescu, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe” din Londra.
Legătura Prințului de Wales cu ortodoxia se datorează tatălui său, Prințul Philip, născut Prinț al Greciei și Danemarcei și botezat ortodox. De asemenea, bunica sa paternă, Prințesa Alice de Battenberg, s-a călugărit, a fondat un ordin ortodox de maici și își doarme somnul de veci într-o mănăstire de pe Muntele Măslinilor din Ierusalim. În plus, Prințul Charles merge adesea și la Muntele Athos din Grecia.
Prințul Charles, o relație strânsă cu ortodoxia și cu România
Între Prințul Charles și România este o legătură specială, care se datorează relației strânse cu Familia Regală a României. Din anul 1998 încoace, Principele de Wales a vizitat România aproape în fiecare an.
De mici, copiii Regelui Mihai, mai ales Margareta, Elena și Irina, au crescut alături de Charles și sora lui, Anne, în Marea Britanie. Mai tarziu, vocea Principelui Charles s-a făcut auzită, public sau privat, de cate ori a fost vorba de aparat valorile românești, ca și poziția vărului său, Regele Mihai.
Familia Regală a României și Prințul de Wales, o legătură de decenii
„Pentru că îl cunosc de la începutul vieții mele – și pentru că l-am văzut la, practic, toate sărbătorile familiei noastre de la Încoronarea mamei încoace – cred că am o mică idee despre ceea ce a trebuit să îndure de-a lungul vieții sale.
Inima mea se sfasie pentru Mihai și Ana când știu prin ce teribile încercări și necazuri au trebuit să treacă.
Inima mea a suferit, de asemenea, pentru români, ale căror vieți, tradiții și bunăstare au fost brutal sfărâmate pentru un număr de ani.
În fața acestor orori și alienări de neînțeles, Mihai nu s-a lăsat niciodată cuprins de amărăciune sau de răzbunare. El și-a păstrat întotdeauna umanitatea sa de om de stat, valorile lui de civilizație și linistea sa înțelegătoare. El a rămas, pentru mulți români, o lumină de speranță în întuneric și conaționalii lui pot acum, în sfârșit, să vadă adevarul care a fost înnegurat atâția ani de minciuni și propagandă.” a scris Prințul de Wales în prefața unei cărți apărute atunci când Regele Mihai a împlinit 80 de ani.
Salvarea satului românesc, o preocupare a Prințului Charles
În ultimele două decenii, Moștenitorul Coroanei Britanice a sprijinit mai multe organizaţii de caritate din România, iar acum patru ani a înfiinţat propria fundaţie caritabilă, Fundaţia Prinţului de Wales România (PWFR).
Este cunoscut faptul că Prinţul de Wales este un susţinător permanent al proiectului „Ambulanța pentru monumente” prin intermediul căruia este finanţată renovarea unor lăcaşuri de cult importante pentru patrimoniul românesc.