România, principalul partener comercial al Basarabiei

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova. În 2018, a fost înregistrată o creștere a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9%

Statisticile oficiale arată că exporturile din Moldova în România s-au ridicat anul trecut la 792,3 milioane de dolari SUA. Este o valoarea de aproape patru ori mai mare decât a exporturilor către Rusia. Produse basarabene de circa 220 de milioane de dolari au ajuns pe piața rusească.

Republica Moldova a exportat în 2018 bunuri de 2,7 miliarde de dolari SUA, în creștere cu 11,6%. Asta înseamnă că 30% din produsele trimise de țara vecină peste graniță au ajuns în România. Pe locurile doi și trei au fost Germania și Italia. În total, aceste trei țări au cumpărat aproape jumătate dintre exporturile moldovenești, potrivit datelor Biroului de Statistică de la Chișinău.

Datele Biroului Național de Statistică mai denotă că ponderea țărilor Uniunii Europene în total exporturi moldovenești s-a consolidat, de la 65,85 la sută în anul 2017 la o cotă de 68,79 la sută în 2018, în timp ce ponderea țărilor CSI s-a redus de la 19,09 la sută la 15,37 la sută, iar cea a Federației Ruse a coborât la 8 la sută.

Cea mai mare influență asupra creșterii exporturilor a avut-o exportul de produse alimentare, care a crescut cu 22,7 la sută, comparativ cu anul precedent. Exporturile de articole manufacturate diverse au reprezentat 22,6 la sută în total exporturi, iar exporturile de mașini și echipamente pentru transport au deținut o cotă de 21,7 la sută.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Fructul pe care nutritionistul Mihaela Bilic il recomanda zilnic: ”Accelereaza metabolismul, inlatura oboseala si creste performantele fizice si intelectuale”
Nutritionistul Mihaela Bilic recomanda sa mancam nucile cat sunt crude pentru ca sunt pline de ...