VECODER, noul dispozitiv de CITIT gândurile

Andrei Marcu ACTUALITATE Principal

Informaticienii de la Institutul Zuckerman din cadrul Universității Columbia au creat un sistem care traduce gândul într-un discurs inteligibil și ușor de recunoscut.

Descoperirea exploatează puterea sintetizatorilor de vorbire și a inteligenței artificiale  ar putea duce la noi modalități noi prin care computerele să comunice direct cu creierul.

De asemenea, noile dispozitive pun bazele unui viitor cât mai apropiat pentru oamenii care nu pot vorbi, cum ar fi cei care trăiesc cu scleroză laterală amiotrofică (ALS) sau se recuperează după un accident vascular cerebral, își recapătă capacitatea de a comunica cu lumea exterioară.

Inteligența artificială va comunica toate gândurile, intențiile și dorințele celui care au vicii de folosire a aparatului vorbirii. Același lucru s-ar putea fi extrem de util și pentru pacienții cu laringetocmie totală.  Aceste rezultate au fost publicate recent în rapoarte științifice.

Pierderea vocii a fost sute de ani un dezastru. Acum există O SOLUȚIE

„Vocile noastre ne ajută să ne conectăm cu prietenii, familia și lumea din jurul nostru, motiv pentru care pierderea puterii vocii din cauza rănirii sau a bolii este atât de devastatoare”, a declarat dr. Nima Mesgarani, autorul principal al lucrării și un cercetător principal al Institutului de studii al comportamentului creierului Mortimer B. Zuckerman din Columbia University. „Prin studiul de astăzi, avem o cale posibilă de a restabili această putere. Am arătat că, utilizând tehnologia potrivită, gândurile acestor oameni ar putea fi decodificate și înțelese de orice ascultător”.

Vorbirea, un act esențial pentru viață

Decenii de cercetare au arătat că, atunci când oamenii vorbesc – sau chiar își imaginează că vorbesc – o serie de tipar mentale se activează în creierele lor.

Un model distinct (dar recunoscut) al semnalelor apare și atunci când ascultăm pe cineva vorbind sau ne imaginăm ascultarea. Experții, încercând să înregistreze și să decodeze aceste tipare, văd un viitor în care gândurile nu trebuie să rămână ascunse în interiorul creierului – dar în schimb ar putea fi traduse în acțiuni verbale printr-o simplă apăsare de tastă.  Dar realizarea acestei featuri sa dovedit provocatoare. Eforturile timpurii pentru a decoda semnalele creierului de către Dr. Mesgarani și alții s-au axat pe modele simple de programe de calculator care au analizat spectrogramele, reprezentări ale frecvențelor sonore, dar nu au avut un dispozitiv care să redea gândurile. Așa a apărut nevoia de creare a unui instrument numit VECODER.

 

Pentru a testa acuratețea înregistrării, Dr. Mesgarani și echipa lui au însărcinat alți oameni să asculte înregistrarea și să raporteze ceea ce au auzit. Rezultatul a fost miraculos, conform revistei Science Dailly.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Adepții Sectei din ”DIVIZIA KOVESI” cer înființarea echipelor morții
Clujeanul Sandu Matei, membru al #rezist, solicită pe pagina sa de facebook formarea unor echipe ...