Când a refuzat ultima oară un monarh britanic să ratifice o lege?
În Marea Britanie, ca o lege să intre în vigoare trebuie să fie ratificat de Monarh. Fără Consimțământul Regal, actul normativ nu produce efecte. Dacă în unele state, precum în România, se întâmplă frecvent ca șeful statului să refuze ratificarea unei legi, în Marea Britanie acest lucru nu se întâmplă.
1707 – anul în care un suveran britanic a refuzat ultima oară să ratifice un act al Parlamentului
Ultima oară când un Suveran britanic a refuzat să acorde Consimțământul Regal a fost în 1707. Adică acum 312 ani! Atunci, Regina Anne nu a ratificat o lege legată de milițiile scoțiene, la puțin timp după crearea Regatului Unit, în același an. Dar monarhul a făcut acest gest la sfatul Guvernului său. În Marea Britanie, dar și în alte monarhii constituționale, orice Guvern este al Majestății Sale.
Teoretic, monarhul poate refuza să semneze, la sfatul miniștrilor săi. Dar, în realitate, consensul în lumea politică de la Londra este că acest lucru nu se mai întâmpla vreodată. „Astăzi, dacă un monarh britanic doar ar sugera că ar putea să blocheze voința Parlamentului prin refuzul de a da Consimțământul Regal, ar provoca o uriașă indignare în legislativ, dar și în rândul opiniei publice” a spus avocatul Anthony Hook pentru Daily Express.
În prezent, acordul Suveranului este considerat o formalitate, o dată ce o lege a trecut de Parlament. Culoarea politică a majorității parlamentare este irelevantă,deoarece Monarhul nu face politică de partid și este deasupra certurilor și scandalurilor.