FAKE NEWS / Cum se folosește #rezist de persoanele cu dizabilități pentru stârnirea emoțiilor
Pe o pagină de socializare intitulată „Luptăm pentru România” a fost publicată o informație falsă, potrivit căreia o persoană cu dizabilități ar fi fost RIDICATĂ de autorități în timp ce mergea la cumpărături, pentru că în timpul protestelor din 10 august 2018 ar fi fost surprinsă printre AGRESORI.
“Nu cădeți în capcana dezinformării și verificați informațiile pe care le citiți pe astfel de pagini. Mulțumim!” îndeamnă JANDARMERIA București într-o postare pe rețelele sociale.
„Se folosesc emoțiile pentru stârnirea reluării protestelor. E o tactică veche de motivare a actanților pentru o cauză,” ne spune Laura Costin, psiholog.
„Nu este suficient ca oamenii să fie nervoși – sarcina supremă a liderilor este aceea de a organiza și de a uni oamenii astfel încât furia lor să devină o forță mobilizatoarea”, avea să susțină Martin Luther King, un promotor al transformărilor sociale prin violență. ”Mișcările sociale își folosesc puterea, resursele și creativitatea, folosind emoțiile, pentru a transforma nemulțumirile individuale în pretexte colective și pentru a crea oportunități de a acționa în sensul dorit de lider,” susțin Dunya van Troost, Jacquelien van Stekelenburg și Bert Klandermans în abstractul lucrării de psihologie socială ”Emoțiile protestului.”