Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru “Prima Casă”?
O nouă ediţie a Programului „Prima Casă” demarează pe 1 martie, cu un buget de 1,987 miliarde de lei, anunţă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
O persoană singură, al cărei venit lunar net e de 3.000 de lei, nu va putea plăti mai mult de 1.200 de lei. Deci va putea împrumuta maximum 220.000 de lei (46.300 de euro) pe care poate să-i restituie în 30 de ani. Pentru o gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5.000 de lei net, rata maximă nu va fi mai mare de 2.000 de lei. Se pot lua în această situaţie până la 340.000 de lei.
Ca o noutate, unele bănci acordă credite şi tinerilor care încă nu sunt căsătoriţi.
CEC-cea mai avantajoasă bancă
Ediția din acest an beneficiază de aceleaşi condiţii de acordare a garanţiei statului român pentru finanţările aprobate de către băncile participante şi va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.
Cine, cum, cât?
Pot obține un astfel de credit cetățenii români cu vârste de până în 35 de ani care nu dețin o locuință individual sau la comun (cu soțul sau soția) și nici nu au vreun credit ipotecar în derulare. Creditele pentru „Prima Casă” se acordă tot timpul în lei iar rata pentru dobândă nu depășește ROBOR 3M plus 2%. Trebuie să deții avansul de 5% și să îți poți deschide un depozit colateral pentru garantarea dobânzii (3 rate de dobândă). Băncile au reguli diferite pentru vârsta minimă la care devii eligibil pentru a accesa un credit pentru „Prima Casă”, precum și un venit minim de la care acordă credite ( venitul minim net pe economie nu ajunge de când BNR a coborât la 40 %). Majoritatea băncilor cer și o vechime în muncă de minimum un an, cu specificația că la locul actual de muncă trebuie să ai o vechime de minimum trei luni. Pentru locuințele vechi suma maximă pe care poți să o iei de la bancă este de 57.000 de euro, iar pentru cele noi poți lua un credit de maximum 66.500 de euro. Locuințele noi sunt cele care au fost finalizate cu maximum 5 ani în urmă.
20.423 de împrumuturi anul trecut
Datele oficiale arată că, anul trecut, au fost acordate în cadrul acestui program 20.423 de garanţii, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanţiei acordate de 94.000 lei, precum şi 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei. În cei zece ani de când există programul, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe pe întreg teritoriul României, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.
Noutăți tehnice
„Noua aplicaţie de extragere şi prelucrare automată a informaţiilor, denumită la nivelul FNGCIMM „Alex’, utilizează tehnologia OCR – Recunoaşterea Optică a Caracterelor (Optical Character Recognition) şi facilitează transferul automat al datelor primite de la partenerii bancari în sistemul informatic al instituţiei. Se reduce astfel la minim riscul de eroare cauzat de intervenţia manuală în colectarea de date necesare analizării solicitărilor de garantare, timpul necesar soluţionării putând fi considerabil diminuat”, se arată în comunicatul Fondului de Garantare.