Robespierre a sfârșit sub propria ghilotină. Cei care visează Maidanuri să fie atenți ce monștri eliberează

Valentin Borcea ANALIZE OPINIE
În ultimele zile, partea societăţii care se laudă că apără statul de drept şi libertatea, vorbeşte tot mai des de maidanuri şi revoluţii. Adică exact despre abolirea statului de drept. Fanii cătuşelor şi procurorilor uită că şi cei mai fervenţi revoluţionari devin cei mai aprigi conservatori după ce ajung la putere. De asemenea, uită că Robespierre, liderul revoluţionar francez, a sfârşit sub aceeaşi ghilotină la care a condamna mii de duşmani politici.

Revoluționarii tind să fie uciși de propriile arme

Decăderea lui Robespierre a început la 30 martie 1794, când şi-a trimis la ghilotină doi prieteni, pe Danto şi Desmoulins.

Danton era un patriot, dar avea şi calităţi pe care Robespierre le detesta. Trăia pe picior mare, deşi nu îşi permitea, şi se zvonea că accepta mită de la aristocraţi şi de la Rege. „Republica Virtuoasă” a lui Robespierre nu avea loc pentru oameni ca Danton.
Desmolins e fost blamat deoarece îi ţinea partea lui Danton prin ziarul său „Le Vieux Cordelier”. Publicaţia era etichetată „contra-revoluţionară” de către Robespierre.

Robespierre și-a executat prietenii deoarece i-a considerat trădători

Robespierre şi-a folosit influenţa ca membru al Comitetului pentru Siguranţă Publică (guvernul revoluţionar republican francez) ca să-i judece şi să-i ghilotineze pe nedrept pe cei doi.
După acest eveniment, membrii conducerii revoluţionare au început să-l privească pe Robespierre cu suspiciune. El a ordonat moartea a doi prieteni apropiaţi în ciuda faptului că ei erau populari printre oamenii din Paris.
Robespierre era singura persoană care decidea ce e bine şi ce e rău. O facţiune din Convenţie (un legislativ republican) s-au coalizat să-l oprească pe Robespierre înainte să distrugă şi restul guvernului revoluţionar francez.

Robespierre, singurul care decidea ce e bine și ce e rău

Planurile au fost grăbite după ce Robespierre şi doi dintre susţinătorii săi au intrat în Convenţie cu o hârtie în mână. Ei au fost că este lista cu trădători, dar nu au dezvăluit numele. Robespierre a spus că totul va fi dezvăluit a doua zi. Aceata a fost ultima greşeală a lui Robespierre. Deoarece se temeau să nu fie pe lista trădătorilor, ceea ce ar fi însemnat execuţie, ceilalţi revoluţionari l-au arestat pe Robespierre şi pe susţinătorii săi.

Robespierre a fost executat deoarece a devenit instabil

Cei care au ajutat la răsturnarea lui Robespierre au fost numiţi Thermidorieni, după numele lunii (Thermidor) când a avut loc puciul. Robespiere a fost declarat un infractor şi condamnat fără proces. Pe 10 Thermidor (28 iulie 1794), a fost executat, împreună cu 21 de colaboratori apropiaţi.

Oamenii din Paris s-au îmbrăţişat de bucurie pe străzi, deoarece se bucurau că încă sunt în viaţă, a scris presa atunci.
Thermidorienii au încheiat Epoca Terorii începută de Robespierre. În această perioadă, între iunie 1793 şi iulie 1794, aproape 17 mii de oameni au fost condamnaţi la moarte şi executaţi. Alţi 10,000 au murit în închisori înainte să fie ghilotinaţi.  De asemenea, peste 300,000 de suspecţi au fost arestaţi.
Regimul thermidorian a abolit tribunalul revoluţionar, centrul Terorii, şi a eliberat condamnaţii din puşcării. De asemenea, a permis mai multă libertate individuală. Puterea a ajuns în mâinile unui Directorat din cinci oameni, care a fost treapta de lansare pentru ascensiunea lui Napoleon.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
De ce l-a făcut Şerban NICOLAE pe Traian BĂSESCU “sluga securiştilor”?
Într-o postare sponsorizată, Traian BĂSESCU susţinea că repatrierea unei părţi din aurul Băncii Naţionale, aflat ...