ZF: Românii s-au săturat de oraș și se întorc la sat! Vezi câți au renunțat la bloc!

Valentin Borcea ECONOMIC INEDIT SOCIAL Uncategorized

Peste 109.000 de români s-au mutat de la oraşe la sate în anul 2017. În același timp, numai 87.000 de români s-au mutat de la sate la oraşe, arată datele INS citate de Ziarul Financiar. De asemenea, alți 111.000 de români s-au mutat dintr-un oraș în altul în 2017. În perioada comunistă și în primii ani după revoluție, fluxul a fost invers. În anul 1990 s-au mutat de la oraşe la sate circa 27.700 de persoane, iar invers, 550.000. Situația s-a schimbat în 1997 și a rămas așa până acum. În acel an, peste 81.000 de români au dat apartamentul la bloc pentru casa la curte. În schimb, de la sat au plecat în căutarea unei vieți mai bune peste 68.000 de oameni.

Fluxurile migraţiei interne arată că, într-o societate aflată în curs de dezvoltare, angajatorii din oraşele mari nu reuşesc să atragă candidaţii din zonele sărace, a explicat ZF.

Românii pleacă de la oraș la sat

Biserica Ortodoxă Română este printre puținele (dacă nu singura) instituții care acordă o importanță deosebită satului românesc. Preafericitul Daniel chiar proclamat 2019 drept Anul Satului Românesc. Patriarhul României i-a îndemnat pe români că mediul rural nu trebuie privit cu nostalgie, și trebuie făcută o mobilizare pentru renașterea lui.

„îl descriem frumos și lauda noastră devine un fel de parastas al satului românesc, pe când noi avem nevoie de o reînviere. Trebuie să vedem la sat nu doar partea poetică ci și partea profund umană a suferinței satului românesc. Să nu uităm biserica din sat, cimitirul din sat, crucea eroilor, să nu uităm şcoala din sat, noi, care ne-am născut la sat şi ne-am mutat la oraş şi să nu uităm de oamenii săraci din satul în care ne-am născut. Să-i ajutăm, cel puţin la marile sărbători, la hramul satului şi să salvăm unele case de la sat care sunt părăsite. Trebuie să surprindem nu numai sărăcia, ci şi prosperitatea unor sate” a spus Patriarhul Daniel, la deschiderea unei expoziții de fotografii despre sat.

Loading...
loading...

One Comment

  1. Doamne, ajută! România se va salva din marasm.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Polonia sfidează UE pentru un proiect asemănător Canalului Dunăre-Marea Neagră
Guvernul de la Varşovia continuă proiectul de construcţie a unui canal navigabil pe lângă delta ...