Un nou scandal zguduie lumea giganților bancari

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

Nordea a gestionat tranzacții suspecte de 700 milioane de euro în perioara 2005-2017, potrivit unor documente prezentate de televiziunea finlandeză Yle, transmite Reuters. Televiziunea, care relatează despre acuzații mai largi legate de operațiuni de spălare de bani în regiunea baltică în favoarea Rusiei, a arătat că banii au provenit de la companii înregistrate în paradisuri fiscale, cum ar fi Insulele Virgine Britanice, Panama sau Belize. Cea mai mare bancă din nordul Europei susține că informațiile nu reprezintă o noutate și că le-a comentat déjà: „Sistemele noastre nu au fost suficient de solide în trecut pentru a contracara acest tip de delict financiar. Pentru acest lucru ne pare  foarte rău”.

Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, este investigată în cinci țări în legătură cu plăți suspecte în valoare de peste 200 de miliarde de euro din Rusia, foste state sovietice și alte țări, care au avut loc prin intermediul diviziei din Estonia. Swedbank este investigată de către autoritățile de reglementare din Estonia și Suedia, în urma unui reportaj publicat luna trecută de o televiziune potrivit căruia ar fi fost spălate cel puțin 40 de miliarde de coroane suedeze (4,3 miliarde dolari) între conturi baltice de la Swedbank și Danske, între 2007 și 2015.

Noul caz se adaugă unei întregi liste de scandaluri în care sunt implicați giganți ai lumii bancare din ultimii ani. La începutul acestui an, autorităţile americane şi britanice au impus băncii germane Deutsche Bank o amendă de aproape 630 de milioane de dolari pentru spălare de bani proveniţi din Rusia. Soluţionarea acestui dosar vine după ce recent banca germană a ajuns la un acord amiabil în valoare de 7,2 miliarde de dolari cu justiţia americană într-un dosar legat de înşelarea investitorilor în legătură cu vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) înaintea crizei financiare din 2008. Și grupul ING a plătit 775 milioane de euro, în toamna lui 2018, pentru că a încălcat legislaţia privind spălarea de bani şi finanţare a terorismului. Procurorii olandezi au precizat atunci că din această sumă 675 milioane de euro este considerată o amendă, iar restul 100 milioane de euro reprezintă o redresare pentru beneficii obţinute în manieră ilicită.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Cine îl mai ştie pe SOSO de la Big BROTHER? Vezi unde este medic şi de ce călătoreşte aşa de mult!
Sorin Fişteag, poreclit Soso, e un fost star de la Big Brother. În urmă cu ...