DOCUMENTE SECRETE: Modul MAFIOT în care a fost impus primul guvern comunist, acum 74 de ani

Valentin Borcea ACTUALITATE ANALIZE INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL

La 6 martie 1945, URSS a reușit să-l impună cu forța pe Petru Groza în funcția de președinte al Consiliului de Miniștri. El va conduce primul guvern comunist din istoria României și, din păcate, nu ultimul. Dar cum s-a ajuns aici? Documente diplomatice americane, desecretizate din arhiva OSS (precedesoarea CIA), ne arată cum s-a văzut criza românească de la Washington. Totodată, observăm slabele eforturi ale Aliaților Vestici în contracararea Moscovei.

  • Februarie 28, 1945

CRIZA ROMÂNĂ 

La 26 februarie, Prim-ministrul român a afirmat că nu poate să reformeze guvernul și ne așteptăm să demisionze pe 28 sau pe 1 (martie). Apoi, Berry a aflat că Vâșinski a ajuns la București târziu pe 27 februarie și l-a informat pe Rege că, deoarece guvernul Rădescu s-a dovedit incapabil să mențină ordinea, guvernul sovietic, deși nu dorește să influențeze afacerile interne ale României, cere ca guvernul Rădescu să fie demis imediat.

Vâșinski a sugerat formarea rapidă a unui guvern bazat pe forțele “cu adevărat democratice” din țară. Berry (consulul SUA la București) crede că acest plan de a aduce la putere un guvern-marionetă ar necesita o intervenție la Moscova. Harriman (ambasadorul SUA la Moscova) a primit instrucțiuni să intre în legătură cu autoritățile sovietice și să le informeze că noi sperăm că va fi găsită o soluție ordonată a crizei după consultarea deplină a celor trei guverne. Avem în plan să-i dăm dispoziție lui Berry să ia legătura cu Vâșinski la București și să-l informeze că ne dorim consultări.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Un ceh a fost mâncat de propriul LEU. Destinul tragic al unui iubitor de animale:
Michal Prasek a sfârșit ucis de ceea ce iubea cel mai mult: leul pe care ...