DOCUMENTE SECRETE: Modul MAFIOT în care a fost impus primul guvern comunist, acum 74 de ani

Valentin Borcea ACTUALITATE ANALIZE INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL
  • 1 martie 1945

CRIZA ROMÂNĂ. 

Ministrul român de Externe a afirmat că Vâșinski vrea un guvern care să conțină toate personalitățile care nu sunt afiliate direct cu partidele politice, deși unii reprezentanți politici vor fi incluși. Vâșinski l-a nominalizat pe Vișoianu drept acceptabil. Pe 28 februarie, Vâșinski i-a dat Regelui două ore să-l demită pe Rădescu și alte două ore ca să-i aleagă un succesor. Vâșinski l-a acuzat pe Rădescu de protejarea fașciștilor.

Regele a decis apoi că îl va invita pe Știrbei să formeze guvernul. Szaer, lider comunist, crede că moderații comuniști pot susține o nouă coaliție de guvernare până la pacea generală sau până la alegeri libere. Szaer a recunoscut că Rădescu a fost un patriot abil și onest, care a fost compromis intenționat de comuniști în interes propriu. El a susținut că deși armata nu a tras în demonstranți, comuniștii au reușit să facă toată țara să creadă contrariul.

Rădescu, victimă a kompromat-ului comunist

Poziția americană a fost comunicată în scris lui Vâșinski de către Berry, care nu a fost în stare să stabilească o întâlnire în acest scos. La Moscova, Molotov a reușit să recunoască validitatea abordării britanice în cazul situației din România și a dat de înțeles că, pentru a restabili ordinea, Comisia de Control a fost forțată să ia măsuri.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Un ceh a fost mâncat de propriul LEU. Destinul tragic al unui iubitor de animale:
Michal Prasek a sfârșit ucis de ceea ce iubea cel mai mult: leul pe care ...