OUG 114 / Nimeni nu moare printr-o ORDONANŢĂ

Marius Ghilezan ACTUALITATE OPINIE Uncategorized

Mult discutata OUG 114 NU se poate abroga! Deşi nu fundamentează BUGETUL DE STAT, este o normă legală, complexă, în vigoare, care conţine reglementări vitale, de maximă importanță, pentru multe domenii și milioane de oameni.

Un consultant fiscal explică:

Discuțiile care se fac acum de reprezentanții Guvernului cu operatorii economici – bănci, telecomunicații, energie – implică doar ajustări convenabile, în niciun abrogarea documentului, după principiul win-win.

Cei care cer solicită  abrogarea OUG 114 nu sunt suveranişti. Ori habar n-au drespre ce e vorba, ori știu, dar nu le pasă de nimeni și de nimic.

De fapt, cine FACE vocalize împotriva OUG 114 ? Grupul PNL, USR, Iohannis – care  vrea să ia bani din buzunarele oamenilor pentru a umfla conturile corporațiilor. Asta într-o traducere neaoşă.

OUG 114 este și trebuie să rămână în vigoare. Argumente:

 1. Oprește creșterea continuă a prețurilor la energia electrică gaz;
 • pentru următorii 3 ani – până-n 2022 – prețul gazelor și curentului se plafonează pentru consumatorii casnici, la nivelul celui de la 1 Aprilie 2019;
 • preţul de achiziţie plătit de furnizori pentru gazele din producţia internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor finali nu poate depăşi valoarea de 68 lei/MWh, indiferent de vânzător.
 1. Oprește creșterea continuă a dobânzilor bancare;
 • s-a propus ca pentru orice creștere mai mare de 2 procente a ROBOR-ului băncile să fie taxate; acum se discută variante, inclusiv ca ROBOR să fie rezultatul tranzacțiilor efective interbancare nu al cotațiilor ca acum .
 1. Majorează salarii;
 • începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018.
 1. Majorează pensii:
 • începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 lei şi, începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% şi este de 1.265 lei.
 1. Majorează indemnizația socială
 • nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se menţine la 640 lei şi începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% şi este de 704 lei.
 1. Reglementează plata muncii suplimentare și drepturile salariale aferente.
 2. Stabilește plata despăgubirilor urmare a hotărârilor judecătorești, pentru angajati din sistemul public.
 3. Precizează drepturi/cuantumuri plăți pentru persecutati și detinuti politici, pentru  vetereni, văduve și invalizili de razboi.
 4. Stabilește salariul minim brut pe țară la 3000 de lei, pentru domeniul contrucțiilor.
 5. Majorează la 2350 de lei salariul minim pentru angajații cu studii superioare, față de 2080.
 6. Scutește de impozit pe venit salariile între 3000 și 30 000 de lei brut pentru angajatii cu carte de muncă ai firmelor cu activități specifice industriei construcțiilor.
 7. Restituie taxa de poluare pentru masini.
 8. Acordă voucherele de vacanță.
 9. Înființează Fondului de Dezvoltare şi Investiţii – instrument strategic pentru investitii în:
 • sănătate -dipensare, centru medicale de permanenţă, spitale judeţene, municipale şi orăşeneşti;
 • educaţie – şcoli, grădiniţe, creşe, campusuri şcolare;
 • apă şi canalizare, inclusiv tratarea şi epurarea apelor uzate;
 • reţea de energie electrică şi reţea de gaze, inclusiv extinderea acestora;
 • transport, drumuri, respectiv modernizare/reabilitare drumuri comunale şi locale, judeţene, străzi, zone pietonale, poduri, pasaje;
 1. Finanțează modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare
 2. Aprobă programului „gROwth – investim în copii, investim în viitor“ – construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv.
 • Discuțiile pe care Guvernul le poartă acum cu reprezentanții băncilor, ai celor din industria telecom și cu administratorii fondurilor private de pensii vizează identificarea celor mai bune soluții reciproc convenabile.
 • Guvernul dă dovadă de deschidere și este dispus să facă anumite modificări OUG 114, la sugestia partenerilor de dialog, dar în condițiile în care nu se compriomite rațiunea de a fi a acestui act normativ, respectiv păstrarea puterii de cumpărare pe care românii au câștigat-o în urma creșterilor de venituri – salarii și pensii.

Clarificări legate de Pilonul II  de pensii.

 • OUG 114 NU desființează Pilonul II  de pensii.
 • Se precizează expres că NIMENI nu poate părăsi mai devreme de 5 ani fondul privat de pensii la care contribuie în prezent.
 • Contribuția la fondul de pensii privat este obligatorie; NIMENI nu se pot retrage mai devreme de 5 ani de la data intrării în sistem; retragerea se face DOAR la cererea expresă a persoanei îndreptățite.
 • Adică retragerea din fondul privat de pensii este o OPȚIUNE STRICT PERSONALĂ, nu există nicio o obligație/reglementare administrativă/instituțională care să impună acest lucru.
 • OUG 114 NU urmărește să alunge companiile care administrează aceste fonduri private, dar trebuie să existe o corespondență minim rezonabilă, proporțională, între capitalul social al acestora și valoarea contribuțiilor pe care le administrează. S-a propus:
 • Capital social de 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;
 • 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro şi 500 milioane euro;
 • 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;
 • E absolut normal ca fiecare dintre cei 7 administratori privați ai Pilonului II să participe cu un capital propriu minim, pentru avea interesul direct că facă cele mai bune plasamente și să obțină cele mai bune randamente.
 • De altfel, în ultimii 2 ani randamentul fondurilor de pensii a fost sub rata inflației dar comisionul încasat a fost constant, indiferent de performanță. Această realitate a impus și ajustarea comisioanelor:
 • comisionul de 2,5% a fost redus la 1%; înțelegerea inițială făcută cu administratorii fondurilor de pensii a fost ca acest comision să funcționeze pe un termen limitat de timp.
 • cel de al doilea comision, de 0,05% pe lună din valoarea fondurilor, s-a modificat, iar în prezent, acesta este între 0,02 și 0,07% pe lună, în funcție de performanța fiecărui fond raportat la inflație.
 • Guvernul solicită implicarea mai puternică a fondurilor de pensii private în proiectele în parteneriat public-privat, energie, infrastructură și sănătate, susținerea capitalizării prin listarea la bursă a companiilor mici și mijlocii românești, ca demers firesc, menit inclusiv să crească randamentul și câștigul fondurilor.
 • Pe de altă parte administratorii fondurilor de pensii private, solicită reducerea aportului de capital, de 10% din valoarea fondurilor administrate. O nouă întâlnire între echipa guvernamentală condusă de ministrul Finanțelor și administratorii fondurilor de pensii private  a rămas stabilită pentru sfârșitul lunii martie.
Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
DOCUMENTE SECRETE: Modul MAFIOT în care a fost impus primul guvern comunist, acum 74 de ani
La 6 martie 1945, URSS a reușit să-l impună cu forța pe Petru Groza în ...