Coșmarul ecologic de la Moldova Nouă ia sfârșit
Poluarea transfrontalieră cu nisip industrial cauzată de fosta Societate Minieră Moldomin, resimțită atât în zona Moldova Nouă, cât și dincolo de Dunăre, în Serbia, se apropie de final! La sfârșitul lunii martie instalația de umectare a iazului Boșneag va intra în funcțiune și va contracara efectele prafului nociv ridicat din deponeu de Gorneac și Coșava, care bat aproape permanent în Clisura Dunării.
„Lucrările din cadrul proiectului «Executarea instalaţiei de umectare a plajei iazului Boşneag Extindere Moldova Nouă», judeţul Caraş-Severin, sunt executate în acest moment în proporţie de 90%! Pentru judeţul Caraş-Severin, poluarea de la Moldova Nouă reprezintă o problemă de mediu foarte importantă, cu atât mai mult cu cât vorbim, în acest caz, de poluare transfrontalieră”, susține prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, pentru Express de Banat.
Investiția, realizată de Guvernul României prin Ministerul Economiei, constă în construcţia unei staţii de pompare, realizarea unui sistem de conducte pe o suprafaţă de 120 ha şi montarea unui sistem de aspersoare (tip aripi de ploaie) pentru umectarea iazului. Particulele fine de praf, provenite de la deşeurile miniere, nu vor mai fi, astfel, antrenate de vânt și nu vor mai pune în pericol sănătatea localnicilor.