INSTAGRAMUL și CAPITALISMUL târziu sunt responsabile pentru starea modei de azi
Bogăţia atrage ca un magnet vulgarul şi prost-gustul
Unii dintre acești designeri au succes deoarece sunt afiliați unor celebrități sau provin din familii cu bani, continuă RABKIN. Clienții lor au o putere de cumpărare semnificativă. Reușesc datorită forței manipulatoare a Instagram să influențeze mulți tineri anxioși dornici să epateze. Aceste simptome aparțin scenei contemporane a capitalismului târziu, în care accentul se pune pe imagine și mesaj, în locul a ceva palpabil. Platforma de socializare, completează el, a creat un fel de lume ersatz în care ne aflăm acum, unde oamenii consumă lucruri nu pentru ei înșiși, ci pentru ei a da bine pe Instagram. Este o lume în care prost-gustul a fost împins la nivelul absurdului, unde cei bogați petrec, fără a ține seama de ceilalți din contextul social sau politic. Este lumea în care Riccardo Tisci de la Burberry poate trimite pe piață un hanorac urât mirositor. Acest fenomen nu este nou și a fost construit pentru o vreme.
Simularea devine mai importantă decât realitatea
Filozoful francez Jean Baudrillard zice că trăim în lumea „hiperrealismului” – unde simularea devine mai importantă decât realitatea.”Trăim într-o lume în care există tot mai multe informații și mai puține și mai puțin semnificații”, a scris Baudrillard. În zilele noastre ștergem semnificația.
Moda GLAM e COOL
Astăzi, oricine poate fi designer. Ceea ce vedem este o imagine a designului – o colecție pe podium și apoi o persoană care aruncă ceva la sfârșitul unui spectacol, luând tot beneficiul pentru el. Moda glam e cool. Aceasta a atras o mulțime de non-designeri și o cohortă nou-născută de clienți bogați.
Mitologia contemporană prevede că noul consumator – milenaristul – este mai informat și mai puțin susceptibil la influența publicității decât cel al generațiilor anterioare. Țin să contrazic ideea, mai zice Rabkin.
Modelul milenaristului e fotbalistul de azi
Consumatorul de modă de astăzi este mai predispus la influență decât oricând. Ceea ce-l interesează este imaginea lui pe Instagram. Arhetipul milenaristului de azi este fotbalistul.În hiperealism prostul gust împinge creația la margini. Bine atunci. Dacă Vogue se limpezește atât de clar de originalitate și de gust, atunci hiper-realitatea a câștigat și ajungem la lumea simulacrului a lui Baudrillard, unde omogenitatea și gustul rău inspiră designerii. Astfel creația adevărată și originalitatea sunt împinse la margini. Nu este lumea în care vreau să trăiesc. Nu? – conchide comentatorul.