Recursul compensatoriu, lăudat de SUA. Vezi ce au zis americanii

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL
Transmite:

Criticile au continuat: „APADOR-CH a mai spus că centrele de detenție preventivă au condiții inadecvate, mai ales în ceea ce privește igiena și supraaglomerarea. Asemenea locuri sunt adesea în beciuri și nu au lumină naturală și sunt insalubre. În unele locuri de detenție preventivă nu există posibilitatea unor întâlniri private între deținuți și familii sau avocați. APADOR-CH a criticat lipsa de tratamente adecvate pentru foștii dependenți de droguri și lipsa de măsuri pentru prevenirea HIV și hepatitei. 

Recursul compensatoriu, inclus la capitolul „îmbunătățiri”

În aprilie 2017, CEDO a dat o hotărâre-pilot cu privire la condițiile din închisorile și centrele de detenție din țară. Curtea s-a confruntat cu peste 150 de plângeri legate de supraaglomerare și condiții inadecvate. A constatat că situația este o caracteristică a unui sistem disfuncțional.”

Totuși, capitolul despre condițiile din închisori are și o secțiune numită „îmbunătățiri”, unde se regăsește legea recursului compensatoriu: „Legea prin care sunt reduse pedepsele pentru prizonierii ținuți în condiții inadecvate. Ea prevede că pentru fiecare 30 de zile pe care un prizonier le-a petrecut, începând cu 2012, în condiții improprii, pedeapsa este redusă cu șase zile. Condițiile nepotrivite sunt acelea care nu respectă standardele impuse de Consiliul Europeni sau alte condiții definite de lege, precum o suprafață mai mică de 4 metri pătrați per prizonier, umezeală, mucegai pe pereți și lipsa unor toalete private. Între octombrie 2017 și iunie 2018, 10.957 de prizonieri au fost eliberați în baza acestei legi” – a scris Departamentul de Stat al SUA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Apel către românii din Italia: Decebal, Nicolae Bălcescu sau Mihai Eminescu?
Românii din Italia sunt chemați să se pronunțe asupra personalității istorice pe care ar dori-o ...