Mareșal rus, condamnat pentru CRIME DE RĂZBOI în Lituania

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Un fost ministru al Apărării din URSS a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru reprimarea mișcărilor pro-independență din Lituania din 1991, anul căderii Uniunii. Mareșalul Dmitri Yazov, în vârstă de 94 ani, a primit verdictul în absență, deoarece stă la Moscova. El a fost găsit vinovat că a trimis trupe împotriva lituanienilor care apărau nou-proclamata independență.

În ianuarie 1991, soldați de elită ai Armatei Roșii și au KGB au tras în civilii care apărau Parlamentul din Vilnius și televiziunea. 14 demonstranți au fost uciși și peste 700 au fost răniți. Un singur soldat KGB a murit, dar împușcat de ai lui. După acest masacru, URSS a pierdut de tot controlul asupra Lituaniei, prima dintre republicile sovietice care s-a rupt de Moscova.

Mareșalui Yazov nu a fost singurul găsit vinovat pentru vărsarea de sânge de atunci. Alți 66 de foști militari sau oficiali KGB au primit pedepse între 4 și 14 ani. Cei mai mulți locuiesc în Rusia sau în Belarus, așa că extrădarea lor este aproape exclusă.

Mihail Gorbaciov, liderul sovietic în vremea represiunii și parte în proces, a refuzat să depună mărturie. Doar doi dintre inculpați au fost în sală pentru anunțarea verdictului: un fost tanchist și un fost artificier. Aceștia au primit șapte, respectiv patru ani de închisoare.

„Pentru mine, cel mai important lucru petrecut astăzi este că cei care au organizat și pus în aplicare crime împotriva civililor au primit sentințe din partea unui tribunal” a spus Robertas Povilaitis, al cărui tată a fost ucis în ianuarie 1991. „Se știe acum cine sunt cei vinovați pentru uciderea oameni care au protejat pașnic libertatea” a declarat și președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, citată de BBC.

Rusia consideră că acest proces este ilegal și motivat politic.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Care sunt noile prevederi ale OUG 114? Se micşorează dobânzile la credite?
OUG 114, denumită nefericit “Ordonanţa lăcomiei,” a fost negociată cu toţi partenerii sociali. Noua formă ...