PE BANI UE | Sârbii au renovat fortăreața „invincibilă” care păzește defileul Dunării, vizavi de România

Valentin Borcea ACTUALITATE INEDIT INTERNATIONAL

Fortăreața Golubaț, care de 700 de ani păzește intrarea în Defileul Dunării, a fost deschisă astăzi, după o renovare amplă. Construcția a durat din 2014 până în 2019, iar costurile au fost suportate aproape integral de Uniunea Europeană. 8,5 milioane de euro în fonduri euroepene NERAMBURSABILE a atras Belgradul pentru acest proiect. Serbia a cheltuit doar 400.000 de euro pentru echiparea centrului pentru vizitatori și pentru construcția drumurilor din jur.

La ceremonia de deschidere au participat președintele Aleksandar Vucic, premierul Ana Brnabic, comisarul european Johannes Hahn și mai mulți ambasadori europeni, printre care și trimisa României la Belgrad, Oana Cristina Popa.

Golubaț, fortăreața invincibilă de pe malul Dunării, renovată pe bani UE

Turiștii vor putea vizita fortăreața Golubaț începând de sâmbătă. Sunt deschide șapte dintre cele nouă turnuri ale castelului, dar și „Palatul”, o zonă expozițională de 600 de metri pătrați unde vizitatorii pot învăța despre istoria citadelei și a procesului de reconstrucție.

Fortăreața este construită pe un pinten stâncos fix acolo unde începe defileul Dunării. De la început a fost gândită să fie invincibilă. Dar pe parcursul veacurilor a fost în mâinile bulgarilor, ungurilor, sârbilor, turcilor și austriecilor. A rămas definitiv a Serbiei în secolul XIX.

În față, fluviul are o lățime de până la șase kilometri, ceea ce dă impresia de peisaj marin. Apoi Dunărea se îngustează la mai puțin de 400 de metri, o dată de intră printre țărmurile înalte și stâncoase ale clisurii. Castelul poate fi văzut foarte bine de pe malul românesc al Dunării. Localitățile Coronini, Moldova Nouă și Moldova Veche sunt cele mai apropiate.

Românii care vor să viziteze cetatea nou renovată vor avea ceva mai mult de parcurs. De la Drobeta Turnul Severin sunt 120 de kilometri, cu trecerea frontierei pe la Porțile de Fier. Doar drumul până acolo merită, deoarece este mai spectaculos și puțin circulat, în comparație cu cel de pe malul românesc.

De la Timișoara sunt 150 de kilometri, cu intrare în Serbia pe la Vârșet, dar trebuie trecută Dunărea cu bacul la Banatska Palanka. Cei care vor să evite vaporul, pot ocoli pe la Pancevo ca să ajungă la Smederovo, unde este un pod. Dar drumul pe aici este cu 100 de kilometri mai lung.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Parlamentul britanic a respins din nou Acordul. La Londra se strigă „Bye-Bye EU”
Chiar în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc Brexitul, Camera Comunelor a ...