PREMIERĂ | Hârtia prin care Churchill a vândut ROMÂNIA ruşilor, expusă public prima dată

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL
Transmite:

Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin va vedea lumina zilei. Este vorba de celebrul „acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic şi dictatorul sovietic la Kremlin, în Octombrie 1944.

Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierul.

„Amândoi băuseră destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război.” a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia va fi expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.

„Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală” – a continuat istoricul britanci.

Un oficial britanic a spus mai târziu că documentul nu ar trebui să apară public, deoarece cifrele pot părea crude şi insensibile. Cel mai probabil, Churchill ştia şi el asta.

Întâlnirea Churchill-Stalin a avut loc la 9 octombrie 1944. Premierul britanic este cel care a propus astfel sferele de influenţă:

  • România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;

  • Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;

  • Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambii cu 50%;

  • Bulgaria: Uniunea Sovietică cu 75% influență, iar Marea Britanie cu 25%.

El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și a dat-o înapoi lui Churchill.

„Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia” ar fi spus Churchill.

„Nu, păstrați-o” ar fi răspuns Stalin.

4 Martie 1948: Regele Mihai denunța „republica” impusă ilegal de ocupația străină

5 Comments

  1. pai sa le cerem companesatii engljilor si rusilor.

  2. Englezii, cinici si aroganti ca-ntotdeauna, (istoria o demonstreaza), rusii, hegemonici, rai si nesatui, iar noi,….popor de „lupi”, condus de oi…

  3. Roller iz ălaif. Pe cît a vândut-o, nene, pe cât? Un titlu ca să mai crească ura analfabeților funcționali împotriva occidentului.

    1. E ceva gresit in articol? Sau te deranjeaza expunerea adevarului….

  4. Ca sa vinzi ceva ar trebui sa-ti apartina; desigur, nu si in cazul furaciunilor… In orice caz, Romania nu a apartinut niciodata Marii Britanii si nici Imperiului Rus. E ca si cum doi „baieti” s-ar apuca sa imparta averea celui de-al treilea… Discutia era ca vor inchide ochii in proportiile descrise daca se baga in respectivele tari. Nu erau bagati la acea vreme… Era vorba de a nu se calca pe bataturi, nu de o imparteala propriuzisa. Cel mai bun exemplu este ca rusii au intrat in ’56 in Ungaria, desi pe hartia aia erau trecuti cu 50%; britanicii n-au ripostat nicicum… In Romania n-au intrat desi, conform aceleiasi hartii, aveau cale libera la 90%. Nu din cauza lui Churchill a ajuns Romania sa fie guvernata de comunisti, ci din cauza unui rege imatur care a cazut in capcana intinsa cu vrajala uciderii iminente a unui grup de studenti… Daca s-ar fi ajuns la acel masacru, cei cativa comunisti ar fi fost linsati de popor, dar Mitza, regele imatur a pus boticu’ si a parasit corabia. Noi am invatat ca un comandant de nava paraseste ultimul epava, precum si un comandor in domeniul aviatic… O tara nu e o ambarcatiune, dar nici in acest caz, comandantul nu trebuie sa fuga la adapost, primul…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Prima expoziție a României la Luvru, „În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”
La invitaţia muzeului Luvru, în curând are loc prima expoziție de artă românească organizată în ...