Renaște România! Studiu surprinzător despre tineri
Un studiu realizat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) scoate în evidență elemente mai puțin așteptate despre tinerii cu vârsta între 14 și 29 de ani din România. În cea mai mare parte, sunt convinși că instituțiile statului trebuie să controleze economia, încrederea în UE este neașteptat de mică, surprinzător fiind și numărul celor care vor să părăsească țara.
Studiul realizat de FES arată că aproximativ 10% dintre tineri au o intenție fermă de a părăsi țara, în timp ce 70% dintre tinerii cu vârsta între 14 și 29 de ani NU au nicio intenție să părăsească România în acest moment. Din acest punct de vedere, avem cel mai mare procent al tinerilor care nu vor să-și părăsească țara din cele 10 state incluse în studiu. Tinerii din România nu și-au pierdut speranța și 80,3% dintre ei cred că vor avea un viitor personal mai bun peste 10 ani, 45,6% sunt convinși că țara va avea un viitor mai bun decât acum și 37% sunt de părere că viitorul economic al oamenilor din România va fi mai bun decât acum.
Un sfert încrezători în UE, două treimi cu ochii strict pe propriul stat
Doar 26,9% dintre tinerii chestionați declară că au încredere în UE, în timp ce 35% dintre ei susțin ferm că nu au încredere în Uniunea Europeană. Foarte interesantă este viziunea tinerilor asupra rolului pe care statul ar trebui să-l aibă în societate, datele cuprinse în studiu creionând un orizont mai degrabă de tip socialist, cu nuanțe naționaliste, al tinerilor cu vârsta între 14-29 de ani. Astfel, 55,7% dintre tinerii români cred că „veniturile săracilor și bogaților ar trebui să devină egale”. Doar 3,4% nu sunt deloc de acord cu această afirmație. 47,5% dintre tinerii români cred că „cotele de participare a Guvernului în afaceri și industrie ar trebui să crească”. Doar 6,2% nu sunt deloc de acord cu această afirmație. 65,9% dintre tinerii români cred că „Guvernul ar trebui să-și asume mai multă responsabilitate pentru a se asigura că toți au ce le trebuie”. Doar 1,2% dintre tineri nu sunt deloc de acord cu această afirmație.
Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) a realizat un studiu privind tinerii din Europa de Sud-Est, printre care și România, în perioada 2018-2019. La acest studiu au participat 10.000 de tineri, cu vârstele cuprinse între 14-29 ani, din zece țări din sud-estul Europei: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia și evident țara noastră.