România, piață de desfacere: „Întotdeauna apare un domn ambasador care le ia apărarea”

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, face o radiografie dureroasă a felului în care România s-a transformat în piață de desfacere. „Nu are rost să avem discuţii sau să ne împungem cu hipermarketurile, pentru că întotdeauna apare un domn ambasador care le ia apărarea”, susține acesta, recomandând deschiderea unui hipermarket românesc care să concureze cu cele multinaţionale, ca singură soluție pentru a rămâne pe propria piață.

Supermarketurile au lovit în plin afacerile locale

„Apariţia acestor supermarketuri în marile oraşe a dus la închiderea magazinelor comercianţilor români, magazine care poate nu aduceau un profit spectaculos, dar care dădeau de muncă la câţiva angajaţi, iar din micul profit putea să trăiască o familie, ori, închizându-le, oamenii aceia au fost forţaţi să treacă în şomaj, şi poate că o parte din oamenii ăia au fost determinaţi să plece la muncă în străinătate”, susține Dragoș Frumosu, potrivit Agerpres.

Citește și: Importuri de miliarde de euro. Vezi cine aduce de afară cele mai multe alimente

Acesta nu este, însă, singurul neajuns. Politica de taxe și prețurile rezultate sufocă producția românească. De foarte multe ori un produs alimentar fabricat în străinătate ajunge pe raftul din România la un preț mai bun decât produsul autohton. „Deci se face prin aceste taxe un joc al preţurilor astfel încât preţul produsului românesc să crească la nivel sau chiar mai mult faţă de produsul importat (…) Tot ce ştiţi ca taxă de raft, taxă de revistă, taxă de poziţie, toate aceste taxe intră în bugetul lor de marketing, sunt incluse în contractele pe care le încheie cu furnizorii de produse, şi atunci preţul la raft este cu până la 30% mai mare la foarte multe produse decât la poarta fabricii. Produsele din import sunt protejate”, explică Dragoș Frumosu.

România suportă transformarea în piaţă de desfacere

Miza este mai mare decât simplul profit direct. „Băieţii ăştia se joacă, uşor-uşor, şi cu soarta industriei alimentare şi cu soarta angajaţilor din industria alimentară. După vreo 10 ani de activitate în România, companiile multinaţionale încep să închidă, chiar pe profit în România. Nestle a avut profit anul trecut, acum închid fabrica din România, Pfeifer and Langen a închis anul trecut fabrica Zahărul Oradea şi aduc acum din Germania producţia de zahăr care se făcea la Oradea şi o ambalează în România şi o vând în România astfel încât să îşi onoreze clienţii pe care îi aveau atunci când produceau în România, deci este o transformare a activităţii de producţie în piaţă de desfacere. Asta înseamnă că ne pierdem locurile de muncă”, a mai adăugat Dragoş Frumosu.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Ipocrizie uriașă | Mercedes a deschis o fabrică nouă în RUSIA, cu PUTIN de față
Rusia este un stat marginalizat de aproape toată lumea occidentală. Anexarea Crimeei, războiul din Donbas, ...