„România ascultătoare”, marele dor al ambasadelor.
Notă explicativă: și astăzi, ca întotdeauna, ambasadorii comunică public DOAR la instrucțiunea Guvernului lor. Ei reprezintă poziția oficială a țărilor lor. Și urmăresc interesele țărilor lor.
Poate aș mai fi căzut pe gânduri, dacă scrisoarea de miercuri a celor 12 ambasade ar fi fost prima prin care diverse state sar să urecheze România. Din păcate, e una dintr-un șirag al ultimilor ani și dovedește doar că tratamentul de tip colonial la adresa României s-a bagatelizat. Și că singurul „dor” care-i apasă constant pe unii în ceea ce ne privește este o „Românie ascultătoare”.
Poate cea mai bună replică la moda „scrisorilor de ambasadă” a fost dată la una din edițiile de anul trecut. Liviu Pleșoianu semna atunci o scrisoare deschisă către ambasade, intitulată „STOPați exportul de #CORUPȚIE!”. S-ar cuveni să recitim câteva rânduri. Același lucru s-ar cuveni să-l facă și „ambasadele”.
„Companii de renume din țările dumneavoastră DAU MITĂ în alte țări, inclusiv în România. România NU exportă corupție! Statele dumneavoastră însă o fac! Și e vremea ca acest lucru să înceteze.
În calitate de deputat ales în Parlamentul României, îmi exprim deosebita îngrijorare cu privire la nivelul foarte ridicat al exportului de corupție dinspre țările dumneavoastră către alte state, inclusiv către România. Conform datelor oficiale (The U.S. Securities and Exchange Commission – Enforcement of the Foreign Corrupt Practices Act), companii de renume din țările pe care le reprezentați afectează zeci de state ale lumii în care, pentru a obține beneficii financiare, oferă mită în valoare de sute de milioane de dolari. În total, doar din ce s-a investigat până acum, rezultă un cuantum de 4.902.913.195 de dolari. La această sumă se ridică nivelul MITEI date în străinătate (aproape CINCI MILIARDE de dolari)! Iar amenzile pe care le-au primit companiile care au dat MITĂ în alte state (în special în Europa de Est, Asia, Africa și America de Sud) totalizează 10.722.513.931 de dolari (aproape 11 MILIARDE de dolari), fără a lua în calcul și amenzile de zeci de MILIARDE de dolari primite de diferite bănci de renume din țările dumneavoastră!
Cu speranța că veți începe să luptați cu adevărat împotriva #CORUPȚIEI colosale din țările dumneavoastră, vă asigurăm de tot sprijinul nostru. România NU exportă corupție și este un model din acest punct de vedere. Puteți apela oricând la ajutorul nostru dacă întâmpinați dificultăți în eradicarea corupției de MILIARDE de dolari care a cuprins mult prea multe dintre companiile dumneavoastră de renume mondial…”, scria deputatul român anul trecut.
Citește și: Foc încrucișat asupra României. Replica Guvernului de la București
Între timp, niște bănci de renume mondial, de exemplu, au mai luat niște uriașe amenzi. La fel, niște mari producători auto. Sau niște mari retaileri. Constituția României, a rămas, însă, la fel. Nu prevede ca ambasadele altor state să se implice în actul de justiție sau în cel de legiferare de la noi. Ci consfințește că România este stat SUVERAN și INDEPENDENT. Cu tot ceea ce presupune asta!