Au pregătit buzduganul: UE va tăia fonduri dacă nu-i convine statul de drept

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC POLITIC

Acordarea fondurilor europene va fi condiționată de „respectarea valorilor statului de drept” şi de „combaterea eficientă a fraudelor şi corupţiei”, potrivit unui proiect legislativ votat de Parlamentul European. Cea care va fi însărcinată cu stabilirea „deficienţelor generalizate cu privire la statul de drept” şi va decide asupra măsurilor ce pot include suspendarea plăţilor de la bugetul UE sau reducerea prefinanţării este Comisia Europeană, anunță Agerpres.

Punerea în aplicare ar urma să aparțină Parlamentului European şi Consiliului UE, care vor și debloca fondurile când statul membru remediază deficienţele constatate. Printre altele, Comisia Europeană poate stabili că statul de drept este ameninţat dacă sunt subminate cooperarea cu Oficiul European Antifraudă (OLAF) sau cu Biroul Procurorului Public European (EPPO). Reamintim că pentru funcția de șef al acestuia din urmă, luptă Laura Codruța Kovesi.

În funcţie de amploarea deficienţelor şi de procedura de gestionare a bugetului, Comisia Europeană poate decide suspendarea angajamentelor, întreruperea termenelor de plată, reducerea prefinanţării sau/şi suspendarea plăţilor. Comisia va fi ajutată în evaluare de un grup de experţi independenţi în drept constituţional şi probleme financiare, format din un expert desemnat de parlamentul naţional al fiecărui stat membru şi cinci numiţi de Parlamentul European. Stabilirea formei finale și punerea în aplicare a acestui proiect legislativ va intra în sarcina noii legislaturi a Parlamentului European.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Marea Britanie vrea să rămână în UE până la 30 iunie. Va fi UE de acord?
Premierul britanic Theresa May a solicitat oficial amânarea Brexitului până la 30 iunie. Ea a ...