BBC/ Topul țărilor care folosesc ENERGIE VERDE. Vezi pe ce loc e ROMÂNIA!
Cele mai recente rapoarte privind clima au previziuni sumbre: cercetările recente publicate în revista Science indică faptul că oceanele se încălzesc cu 40% mai repede decât se credea anterior, în timp ce grupul ONU al oamenilor de știință din domeniul schimbărilor climatice a lansat un raport istoric în octombrie 2018, avertizând că temperaturile în creștere pot provoca inundații majore, secete, deficit alimentar și incendii până în 2.040 dacă nu se iau măsuri drastice.
În timp ce comunitatea globală este pe departe neimplicată în abordarea schimbărilor climatice, anumite țări au contribuții globale pozitive pentru planetă, conform Indicelui Bunăstării, care are drept scop măsurarea impactului pe care o singură țară îl are asupra lumii întregi, cum ar fi amprenta sa ecologică în raport cu dimensiunea economiei și procentul de energie regenerabilă utilizat.
Reporterii BBC au colindat lumea pentru a căuta realitățile din cifrele seci. Au ales aleatoriu din lista Planet & Climate. România se află pe locul 38, fiind mai bine clasată decât Noua Zeelandă, dar reporterii prestigioasei companii media nu au luat în calcul și țara noastră.
Norvegia
În topul listei de contributori la clima globală este NORVEGIA, care a avut o serie de inițiative de mediu lăudabile. Are un angajament guvernamental de zero emisii de gaze la mașini până în 2030. Norvegienii îmbrățișează conceptul de « friluftsliv », care se traduce cu „viața în aer liber” și promovează importanța petrecerii timpului în aer liber pentru a fi sănătoși și fericiți.
„Este o parte extrem de înrădăcinată a culturii noastre și ceva aproape ca o religie pentru o mulțime de oameni”, a declarat Axel Bentsen, fondatorul și CEO al Urban Sharing, compania din spatele popularului program de folosire a bicicletelor « OSLO City Bike. »
Comisia Europeană i-a conferit orașului Oslo titlul de ORAȘUL VERDE AL EUROPEI, în 2019 pentru restabilirea căilor navigabile, investițiile în ciclism, transportul public și abordarea sa inovatoare în ceea ce privește bugetarea climei. Orașul nu are mașini în centru.
99% din energia folosită de norvegieni provine din hidrocentrale.
Exploatarea resurselor de gaz și de petrol este tot mai controversată.
„Extracția și exportul continuu al petrolului și al gazelor merită, pentru că generează sume enorme de bani pentru infrastructura de mediu care altfel nu ar fi disponibilă” – a spus David Nikel, un expat britanic care a trăit în Norvegia începând cu 2011 și deține bloguri în Norvegia.
Portugalia
Portugalia a fost unul dintre primii investitori în rețelele de stații de încărcare a mașinilor electrice. S-a dat curent gratis până de curând. Prin programme naționale a stimulat cetățenii să-și instaleze panouri pentru energie solară și să producă energie regenerabilă, acordând credite cu dobânzi mai mici și oportunitatea de a vinde energia înapoi în rețea.
„Majoritatea vecinilor mei au panouri fotovoltaice sau pompe de apă. În casa mea, părinții mei au instalat această pompă care transformă apa de ploaie în apă curată, pe care o folosim în principal pentru a ne udă plantele, spălați hainele și dați apă animalelor noastre „, a spus Mariana Magalhães, originar din Portugalia, care locuiește acum în Regatul Unit al Marii Britanii și este un manager de comunicare la agenția de branding Forty8Creates. Ea s-a declarat șocată să vadă atât de puțini încărcătoare de mașini electrice la Londra, în comparație cu câte există chiar și în micul ei oraș rural.
“Educația a jucat un rol important în performanțele ecologice de zi cu zi. În liceu, am avut o mulțime de cursuri de educație ecologică și frecvent am avut cursuri într-un parc local pentru a ni se inspira dragostea pentru mediu”, a spus Magalhães.
Portugalia a fost mult timp o societate agrară care și-a folosit resursele naturale din abundență. „La granița dintre Portugalia și Spania, în nord, puteți vedea munții cu eoliene pentru energie regenerabilă. De asemenea, puteți vedea [lacurile hidroelectrice] pe lacuri pentru a colecta energie din apă „, a spus Magalhães.
„Avem condiții naturale care favorizează utilizarea energiilor regenerabile”, a adăugat Joana Mendes, directorul micului dejun Molinum din sudul Portugaliei. „Din moment ce sunt mai ieftine, am schimbat treptat spre ei”.
Pentru că bicicletele nu sunt utile într-un oraș cu multe dealuri, ca LISABONA, scuterele au devenit o modă.