Sudanezii demonstrează împotriva STATULUI PARALEL al fostului dictator

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

Dictatorul Sudanului, Omar al-Bashir, care a condus țara cu o mână de fier 30 de ani și care este acuzat de crime împotriva umanității de către Tribunalul Penal Internațional, a fost înlăturat de la putere săptămâna trecută. Schimbarea a venit după patru luni de proteste constante, la care au participat sute de mii de oameni. Demonstranții sperau că va veni democrația, o dată cu înlăturarea dictatorului mult hulit.

Omar al-Bashir

Dar realitatea a fost cu mult diferită, deoarece nu a fost o revoluție, ci o lovitură de palat. Omar al-Bashir a fost înlăturat de Armată, aceeași forță care l-a și adus la putere acum 30 de ani. În 1989, atunci când era general, Bashir a dat o lovitură de stat împotriva președintelui ales democratic și a preluat puterea.

Sudanezi: Statul paralel al dictatorului trebuie să dispară

Acum, militarii au decis să suspende Constituția și să formeze un consiliu de tranziție, care să conducă țara timp de doi ani, până la noi alegeri. Primul lider al Consiliului Militar a fost chiar Ministrul Apărării, unul dintre apropiații dictatorului. Acesta a renunțat, la presiunea străzii, dar în locul lui a venit șeful spionajului militar, alt nomenclaturist detestat, bănuit de atrocități. Acest al doilea lider a rezistat doar câteva ore, până când a fost înlocuit de un alt general de top, dar unul mai simpatizat de oameni.

Protestatarii anti-Bashir, în fruntea cu Asociația Profesioniștilor din Sudan, nu s-au lăsat amăgiți. Mii de oameni au rămas în stradă ca să ceară o administrație civilă. Ca măsură de compromis, demonstranții au spus că armata ar putea avea un rol în noul guvern, dar că civilii vor avea cu adevărat puterea. Mai mult, liderii protestatarilor au cerut desființarea STATULUI PARALEL, „deep state” în engleză, creat de dictatorul Bashir.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Procesul lui Dragnea se amână pentru 20 mai. Incidente incrdibile în sala de judecată și afară
Completul de 5 al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis amânarea pentru 20 ...