Și Polonia spune „pas” monedei unice

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

Polonia nu va adopta moneda euro înainte ca avuţia sa economică să atingă nivelul celei din Germania, a anunţat preşedintele partidului de guvernământ al ţării, Lege şi Justiţie , Jaroslaw Kaczynski, scrie Bloomberg. Se întâmplă după ce guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a declarat că țara sa va adopta moneda euro „în următoarele decenii“. Acesta este convins că Ungaria are nevoie să înveţe mai multe despre procesele care afectează moneda unică înainte de a face acest pas, notează Ziarul Financiar.

„Spunem nu monedei euro, spunem nu preţurilor europene (…) Tratatul privind aderarea la UE nu specifică data adoptării euro. Vom face această trecere, dar acest lucru se va întâmpla când nivelul avuţiei ţării noastre se va apropia de cel al Germaniei“, a declarat Kaczynski.

O decizie care reflectă dorința polonezilor

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki susține că trecerea la euro în acest moment nu este un act profitabil: „Este avantajos să bazăm economia Poloniei pe moneda poloneză“. Morawiecki a adăugat că unele state membre ale Uniunii Europene nu s-au dezvoltat în ultimii ani şi chiar au dat înapoi din cauza adoptării euro. „Acestea sunt ţări care au fost ţinta emigrării noastre economice, recent, ca Italia sau Spania. Sunt ţări ca Grecia, care în 2007 au avut o economie de 10 ori mai mică decât cea a Germaniei, iar astăzi economia acestora este de 18 ori mai mică“, a declarat premierul polonez.

Decizia este în asentimentul majorității polonezilor, care se opun trecerii la euro pe fondul temerilor că aceasta ar alimenta creşterea preţurilor, potrivit unor sondaje. Deşi este în favoarea intrării Poloniei în zona euro, Platforma Civică, cel mai mare partid de opoziţie al ţării, a anunţat că doreşte un „amplu consens naţional“ pentru o astfel de decizie.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
DACIAN CIOLOŞ zice că nu e pentru „AVORTUL OBLIGATORIU”, aşa cum cerea un simpatizant USR-PLUS
Dacian Cioloş a sărit ca la foc. Mai mulţi cetăţeni ai României au primit pe ...