Italia trage semnalul de alarmă: UE, avertizată să se pregătească

Cosmin Ţintă ACTUALITATE INTERNATIONAL

Guvernul italian  îi cere Uniunii Europene să pregătească un plan de acţiune pentru a face faţă unui eventual val de refugiaţi din Libia, ţară în care conflictul armat se agravează pe zi ce trece, transmite Reuters. Anunţul a fost făcut de ministrul de externe italian, Enzo Moavero, într-o conferinţă de presă comună cu emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salame.

Libia a ajuns un stat eşuat după căderea regimului condus de Muammar Gaddafi. Din 2011, ţara nord-africană este stăpânită de haos şi război civil, iar de la începutul acestei luni situaţia s-a agravat.  Mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, a lansat în 4 aprilie o ofensivă pentru a prelua controlul asupra capitalei Tripoli, unde este sediul guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj, impus de ONU, susţinut de Uniunea Europeană şi recunoscut de comunitatea internaţională.

De haosul creat profită zeci de miliţii şi grupări infracţionale axate pe contrabanda cu arme, persoane şi combustibil, care s-a transformat într-un adevărat motor al unui stat cu o economie distrusă. Pe fondul acestei situaţii, este de așteptat o creștere a numărului celor care încearcă să fugă spre Europa peste Mediterana, cea mai apropiată destinație fiind Italia.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Andrei Caramitru nu mai e consilier al preşedintelui USR, Dan Barna. “CHILL”-o să mă vedeţi mai mult sau mai puţin”
Andrei Caramitru nu mai este consilier al preşedintelui USR, Dan Barna. Anunţul liderului partidului progresist, ...