MINARET și acoperiș de sticlă la Notre-Dame? Da, dacă se face voia arhitecților…

Valentin Borcea Uncategorized

Franța a lansat un concurs internațional pentru desemnarea unui proiect de refacere a catedralei Notre Dame din Paris. Președintele Emmanuel Macron a spus că lăcașul de cult va fi mai frumos ca niciodată, cu un pic de arhitectură contemporană, și că lucrările vor fi gata în cinci ani. Premierul Edouard Philippe a declarat că acest concurs va tranșa principala dilemă: dacă Notre Dame va fi reconstruită așa cum era înainte de incendiu sau dacă noua față a catedralei trebuie să fie în ton cu tehnicile și provocările timpurilor noastre. Prim-ministrul francez pare să încline către a doua variantă, deoarece a susținut că lăcașul de cult a evoluat mereu de-alungul timpului.

Macron vrea arhitectură contemporană la Notre Dame

Iubitorii de artă și de arhitectură clasică sunt îngroziți. Au fost lansate numeroase apeluri prin care Franța este îndemnată să nu schimbe aspectul Catedralei Notre Dame, ci să-l refacă pe cel de dinainte de dezastru. Dar marile firme de arhitectură au cu totul alte planuri. Au apărut deja proiecte post-moderniste, care combină grația stilului gotic cu lipsa de suflet a unei clădiri de birouri moderne din sticlă.

70% dintre francezi au spus, în cadrul unui sondaj, că vor Notre Dame să arate EXACT ca înainte. Dar când a contat voința oamenilor pentru tehnocrați progresiști precum Macron?

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Liviu DRAGNEA: “Avem majoritate în Parlament pentru RESTRUCTURAREA GUVERNULUI”
Liviu Dragnea susține că restructurarea rămâne în continuare o variantă pentru PSD-ALDE, iar premierul Dăncilă ...