Marele Mir a fost sfințit pentru a 22-a oară

Cosmin Ţintă ACTUALITATE INEDIT

Patriarhul Daniel al României, împreună cu membrii Sfântului Sinod, a sfinţit joi Marele Mir în Catedrala Patriarhală. Slujba de sfinţire a avut loc pentru a 22-a oară în cei 134 ani, împliniți chiar azi, de la recunoaşterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române de către Patriarhia Ecumenică, scrie Basilica.

Marele Mir a fost sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vercernia, oficiată în Sfânta şi Marea Joi, după ce în primele zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri a fost pregătit la Mănăstirea Duminica Sfinţilor Români din Popeşti Leordeni. La finalul slujbei, Patriarhul Daniel a vorbit despre semnificaţiile şi utilizarea Sfântului şi Marelui Mir, numindu-l „temelia şi izvorul sfinţirii vieţii Bisericii”.

Marele Mir este preparat conform rânduilelilor bisericeşti din ulei de măsline, vin curat, plante şi aromate, Patriarhia Română folosind peste 40 de ingrediente. Indicaţii privind prepararea şi sfinţirea Marelui Mir se regăsesc în cel mai vechi Evhologhion (Molitfelnic) bizantin păstrat (Codicele Barberini graecus 336) din sec. al VIII-lea. Rugăciunile a treia şi a patra de la slujba de sfinţire a Marelui Mir se păstrează din Evloghionul bizantin, iar primele două sunt din tradiţia românească, fiind specifice Bisericii Ortodoxe Române. Fiecare eparhie din Patriarhia Română va primi o cantitate de cinci litri din Sfântul şi Marele Mir care este utilizat la sfințirea bisericilor, antimiselor şi la oficierea Sfintei Taine a Mirungerii.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Partidul globalist lui Macron A CĂZUT în sondaje! Marine Le Pen și naționaliștii sunt pe val!
Rassemblent Nationale, partidul naționalist condus de Marine Le Pen, a ajuns numărul 1 în preferințele ...