Socialiștii au câștigat alegerile din Spania

Cosmin Ţintă ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a proclamat victoria partidului PSOE în alegerile parlamentare anticipate de duminică, informează EFE. În condițiile în care socialiștii nu vor putea face singuri majoritate, el s-a arătat dispus la coaliţie cu „toate grupările pentru a guverna în limitele Constituţiei”,  ceea ce pare a fi, pe lângă comunicarea disponibilităţii, şi un avertisment adresat separatiştilor catalani.

Potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a 99% din voturi, socialiştii au obținut 123 de locuri în Parlament. Pe locul al doilea se situează Partidul Popular, cu 65 de locuri. Partidul liberal de centru-dreapta Ciudadanos, care se opune independenței Cataloniei, a obţinut 57 de mandate, iar  formaţiunea de extremă stânga Podemos 42 de mandate. Prezența la vot a fost una ridicată, aproximativ 75,75% din cetăţenii cu drept de vot exprimându-și opţiunea politică la urne.

O surpriză față de precedentele alegeri o reprezintă intrarea în Parlament a partidului de extremă dreapta Vox, care a obținut 24 de mandate. Dacă la alegerile din 2016 formaţiunea politică obţinea doar 47.100 de voturi, la alegerile de duminică a adunat 2.676.000 de voturi.

PSOE a reuşit să ocupe primul loc în toate regiunile, cu excepţia Ţării Bascilor, dominată de naţionaliştii PNV, care au obţinut 6 mandate, Catalonia, unde separatiştii au obţinut o victorie clară şi Navarra, unde a obţinut 2 locuri la egalitate cu o coaliţie conservatoare. În Ţara Bascilor nici Ciudadanos şi nici Vox nu au reuşit să obţină reprezentare, relatează Agerpres.

Loading...
loading...

One Comment

  1. ESTE DE SALUTAT PREZENŢA LA VOT !!! 75.5% ESTE UIMITOARE FAŢĂ DE CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN RESTUL EUROPEI !!! AM DORI ŞI LA NOI AŞA CEVA !!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Creatorul de MODĂ, Răzvan CIOBANU, mort într-un accident de mașină
Răzvan Ciobanu a murit în această dimineață, în timpul unui accident rutier. Acesta avea 43 ...