Ferdinand şi Maria – busturile lor, în curtea Spitalului Militar “Regina MARIA”

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE SOCIAL

Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov, construit pe o veche garnizoană militară imperială, împlineşte 100 de ani de când i s-a dat numele suveranei.

Colegiul de Onoare al Braşovului, în parteneriat cu Ministerul Apărării și Mitropolia Ardealului, organizează in zile de 15-16 Mai 2019 o serie de evenimente omagiale.

Citeşte şi: Primul mare miting din istoria românilor: MAREA ADUNARE DE LA BLAJ – 15 MAI 1848

În urmă cu 100 de ani, Regele Ferdinand a emis decretul de acordare a numelui Reginei spitalului militar.

Mitropolitul Ardealului va ofica slujba religioasă

Activităţile aniversare vor debuta miercuri, 15 mai, prin sfinţirea bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din curtea spitalului, de către Î.P.S. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi din Braşov, şi vor continua cu un spectacol aniversar, susţinut în după-amiaza aceleiaşi zile, de formaţii artistice şi interpreţi de prestigiu, la Sala Coloanelor de la Cercul Militar din Braşov.

În cea de-a doua zi a manifestărilor joi, 16 mai, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de dezvelire, în curtea spitalului militar, a busturilor Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, familia regală care a „păstorit” făurirea României Mari şi care şi-a pus, în mod direct, amprenta asupra istoriei acestui spital.

De asemenea, va fi organizată Ziua Porților Deschise.

Spitalul Militar a fost construit pe o garnizoană militară, instalată în ceea ce acum numim centrul vechi. Pe cele trei străzi paralele Strada Porții (actuala Republicii), Strada Neagră (actuala Nicolae Bălcescu) și Strada Castelului s-au aflat de-a lungul perioadei studiate diverse cazărmi militare. Edificiul menționat mai înainte, pe Strada Porții numărul 53 a fost inițial penitenciarul local. Era o clădire care nu corespundea defel destinației sale. Astfel că, sub presiunea autorităților militare, edilii orașului s-au gândit să rezolve două probleme odată. Au mutat temporar deținuții sub Turnul Sfatului (unde, în treacăt fie spus, au avut alte probleme cu evadările acestora) și au început în paralel construcția unei închisori corespunzătoare și reabilitarea construcției existente pentru a face față nevoilor armatei. La 1766 găsim deja această cazarmă în deplină funcționare. Începând cu 1784 se lucrează la construcția unei noi cazărmi, pe Strada Neagră, pe locul a trei vechi case, construcție căreia la 1791 i se adaugă o extindere cu curte interioară, astfel încât unitatea militară a fost mutată în modernul și mai spațiosul sediu și, în locul ei, a fost instalat Spitalul Militar.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Întrebările lui Klaus îl încurcă pe Werner
Într-un discurs vădit electoral, început cu atacuri virulente la adresa PSD, președintele Klaus Iohannis a ...