21 mai: Sfinții Împărați Constantin și Elena

Cosmin Ţintă ACTUALITATE SOCIAL

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Ei sunt cinstiți în rândul celor mai mari sfinți, Biserica Ortodoxă numindu-i „întocmai cu apostolii”.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate de manifestare creștinismului. Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericești datorită promulgării Edictului de la Milano în anul 313, care dădea libertate de cult creștinilor, după secole de persecuții. Sfânta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit.

Constantin cel Mare s-a născut în orașul Naissus (astăzi Niș, în Serbia) în anul 272 și a fost fiul lui Constanțiu Chlor și al Elenei. În vremea când Constantin ajunsese să conducă o parte a Imperiul Roman, cealaltă parte era condusă de Maxențiu, care, la fel ca și tatăl său, Hercule, era un mare persecutor al creștinilor. În schimb, bunul Constanțiu, tatăl marelui Constantin, îl învățase pe fiul său smerenia și bunătatea.

Constantin a devenit suveran al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxențiu și a lui Liciniu. Potrivit mărturiilor lui Eusebiu și Lactanțiu, în ajunul luptei cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui, cu inscripția: „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui). Noaptea, în timpul somnului, i s-a descoperit Hristos, cerându-i să pună semnul Sfintei Cruci pe steagurile soldaților. Dând ascultare poruncii primite în vis, a ieșit biruitor în lupta cu Maxențiu.

Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se păstrează la Roma, se află inscripția: „instinctu divinitatis” (prin inspirație divină), ce amintește cum a fost obținută victoria asupra lui Maxențiu. Și-a mutat cetatea de la Roma la Bizanț, noua cetate numind-o, după numele său, Constantinopolis.

Sfinții Împărați Constantin și Elena au săvârșit multe fapte mari pentru creștinii acelei perioade, dar și pentru toți creștinii de după ei, prin zidirea multor biserici și prin faptul că au oprit persecuțiile împotriva creștinismului pe tot cuprinsul Imperiului Roman. Sute de mii de români le poartă și astăzi numele, iar sărbătoarea celor doi Sfinți este una dintre cele mai mari ale creștinătății.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Fanii GOT, supăraţi. Finalul prea puţin DRAMATIC. URMEAZĂ o nouă serie
Ieri s-a încheiat SERIA 8 a celebrului film „Game of THRONES”. Fanii din întreaga lume ...