Se întâmplă în Valea Uzului: primarul ungur a ferecat cimitirul, prefectul județului îi suspendă demersul

Cosmin Ţintă ACTUALITATE Principal SOCIAL

Decizia interzicerii accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, luată de Consiliul Local al comunei harghitene Sânmartin, este suspendată de drept, după ce prefectul județului, Adrian Jean Andrei,  a atacat-o în contencios administrativ.

„Am considerat ilegală această hotărâre, care a fost suspendată de drept. Orice alt demers intră în sfera legii penale. După atacarea în instanță a HCL-ului respectiv, de Ziua Eroilor, 6 iunie, pot avea loc în cimitir manifestări. Cimitirul Valea Uzului este un domeniu public, astfel că nu pot fi îngrădite drepturi și libertăți”, a declarat prefectul, potrivit Mediafax.

Consiliul Local al comunei Sânmartin, în frunte cu primarul Gergely Andras,  decisese interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului pentru o perioadă care cuprinde și Ziua Eroilor. Vă reamintim că toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci de gunoi de câțiva naționaliști maghiari. În momentul în care acestea au fost date jos de către un grup de români condus de George Simion, au avut loc incidente cercetate acum de poliție.

Citește și: Cimitirul Valea Uzului, închis O LUNĂ din ordinul unui primar ungur

Vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunțat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE, invocând nesoluționarea situației cimitirului din Valea Uzului. Imediat după alegeri, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a dat de înțeles că Uniunea ar vota și o moțiune de cenzură la adresa guvernului dacă „problemele comunității maghiare”, cum ar fi Cimitirul din Valea Uzului, vor fi rezolvate. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și maghiarilor, deși acolo se odihnesc deopotrivă rămășițe ale soldaților români și de alte naționalități.

Citește și: BUDAPESTA a pus gaz pe foc în situația de la cimitirul Valea Uzului

Potrivit dantanasa.ro, vicepreședintele CJ Covasna a anunțat joi, la finalul ședinței de consiliu, că UDMR va organiza o conferință de presă la cimitirul din Valea Uzului în data de 6 iunie, de la ora 16:00. În aceeași zi, la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului și-au anunțat deja prezența mii de români care vor să cinstească memoria soldaților înhumați în acest cimitir internațional, cu ocazia Zilei Eroilor.

Loading...

3 Comments

  1. Keresszegi Eduard

    Provocarea a început-o primarul din Dărmănești când a construit acum o lună 50 de morminte GOALE pe care azi toată lumea neștiutoare le consideră morminte ale eroilor români. Minciună propagată dealtfel și de Dan Tanasa. Primăria din Dărmănești a făcut un abuz într-un cimitir onorific, spunând că cimitirul le aparține cu toate că autoritățile i-au somat că acele betoane sunt amplasate ILEGAL. Acum dacă cimitirul aparține Dărmăneștiului cum dracu pun alții lacăte și ce caută prefectul de Harghita să se bage în teritoriul altui județ? Întreabări fără răspuns la care există o singură explicație, totul este o provocare interetnică absurdă în care ungurii își apără doar osemintele celor căzuți asupra cărora s-a construit un cimitir fals cu morminte fără morți.

    1. aşa credem şi noi

  2. Stimate primar de doi bani, in cimitirul ala se odihnesc si ostasi din armatele austro-ungare de etnie romana. Astia au luptatsub steagul cezaro craiesc si au murit pentru Ungaria si pentru imparat. De ce sa-i descriminam si dupa moarte . Ei sunt mai putin eroi decat cei care au nume altul decat unul romanesc? Ambii mei bunici au luptat in armata imperiala unul pe frontul italian si altul pe frontul galitian Cel de al doilea s-a intors bolnav si a murit acasa datorita conditiilor din transee si aranilor din lupta la baioneta. Desi razboiul nu era al lor, au raspuns chemarii patriei in care s-au nascut si in care traiau. De ce bunicii mei ar trebui sa aibe merite mai micidecat camarazii lor de etnie maghiara sau germana?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Vezi care sunt noii EUROPARLAMENTARI ai României! Lista completă:
România a ales 32 de europarlamentari în cadrul alegerilor din 26 mai. Numărul reprezentanților în ...