99 de ani de la Trianon! România devine MARE, Ungaria se face mică!
Acum 99 de ani, la 4 iunie 1920, Puterile Aliante în Primul Război Mondial semnau tratatul cu Ungaria înfrântă. Documentul iscălit la palatul Grand Trianon din Versailles de către 17 țări: 16 puteri aliate pe deoparte, și Ungaria, de cealaltă parte. Din partea României Tratatul a fost semnat de dr. Ion Cantacuzino, ministru de stat și Nicolae Titulescu.
Tratatul de la Trianon stabilea granițele noului stat maghiar independent, care reapărea pe harta europei după aproape 500 de ani.
De asemenea, documentul a însemnat eliberarea multor popoare de sub administrație ungurească. Se garanta unirea Transilvaniei cu România, votat cu un an și jumătate înainte. Slovacia devenea parte a Cehoslovaciei. Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor primea teritoriile locuite de slavi, adică nordul actual al Serbiei și Croației.
Trianon, tratatul care a recunoscut Marea Unire
Practic, 72% din teritoriul controlat de Budapesta în timpul Austro-Ungariei era transferat țărilor vecine. Aceste teritorii NU aveau populații majoritar ungurești și s-au alăturat statelor naționale deja existente, după populația majoritară. Ungaria a rămas cu teritoriul unde etnicii unguri erau majoritari.
„Articolul 45. Ungaria renunță, în ceea ce o privește, în favoarea României, la toate drepturile și teritoriile asupra fostei monarhii Austro-Ungare situate dincolo de frontierele Ungariei, astfel cum sunt fixate la art.27, partea a II-a (Frontierele Ungariei) și recunoaște prin prezentul Tratat sau prin orice alte Tratate încheiate în scopul de a îndeplini prezenta încheiere, ca făcând parte din România.”
România, pentru a incorporat Transilvania, și-a asumat plata unei cotei noului teritoriu din despăgubirile de război ale Ungariei. Și în cazul celorlalte țări s-a întâmplat la fel.
Trebuie menționat că tratatul de la Trianon a venit după glorioasa campanie a Armatei Române din vara anului 1919, când Budapesta și toată Ungaria au intrat sub administrație românească. Fără aceste operațiuni militare, actul de la 1 decembrie 1918 ar fi putut rămâne o istorie frumoasă, dar fără să fie transpus în Tratatul de la Trianon.
De asemenea, nu trebuie uitat și rolul CRUCIAL al Reginei Maria în negocierile de pace de la Paris. Suverana a garantat practic recunoașterea dorințelor românilor.
Acum 100 de ani, Regina Maria pleca la Paris că să ne aducă Ardealul
Abrogarea tratatului de la Trianon a fost și este în continuare o prioritate a politicii externe a Ungariei.
One Comment
ITBogdan
Degeaba va dati acma cu curu de pamant. Ati facut greseli istorice ca ati intrat in razboialaturi de paraplegicul ala de Wilhelm si ati dus o politica antinationala fata de minoritati. Daca neghiobul ala batran de Franz Ioska nu incepea razboiul si daca federaliza imperiul austriac, acum n-am fi avut nevoie de UE, iar ibita voastra Ungarie zisa milenara ar fi ramas intreaga. Ati pierdut pe propria piele fiindca nu ati reusit sa vedeti adevaratul mers al lucrurilor in Europa. Trianonul e fost opera voastra nu a invingatorilor. Acum, sa citez un clasic in viata:”ciocul mic!””