(VIDEO) Noi VIOLENŢE în cimitirul din Valea Uzului. Un oficial maghiar acuză barbarismul românilor

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE Principal SOCIAL

S-au produs noi violenţe ieri la Cimitirul din Valea Uzului între români şi maghiari de de Ziua Eroilor, după cum se vede şi în materialele postate pe youtube.

Românii veniți pentru comemorare s-au îmbrâncit cu forțele de ordine, care au încercat să-i țină la distanță de etnicii maghiari, care blocau intrarea în cimitir. De altfel, organizațiile civice din țară care au venit să le aducă un omagiu eroilor, au găsit cimitirul închis cu lacăte. Interzicerea accesului a fost decisă de autoritățile din Sânmartin la sfârșitul lunii trecute.

<iframe src=’http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=194108′ width=’600′ height=’480′ scrolling=’no’ frameborder=’0′ ></iframe>

Cimitirul din Valea Uzului este de ani buni motiv de dispută între autorităţile locale române si maghiare.

Crucile învelite în saci de gunoi

Disputa dintre români şi maghiari a început în urmă cu o lună, când o serie de necunoscuţi au învelit cu saci de gunoi crucile din cimitirul din Valea Uzului.

Ieri, încă de dimineaţă maghiarii au format un lanţ uman în jurul cimitirului au protestat paşnic faţă de „ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate şi de autorităţile româneşti„.

Tensiunile de ieri din Valea Uzului au escaladat după ce românii veniți să-i comemoreze pe eroi au găsit cimitirul închis și au fost ținuți la distanță de jandarmi timp de o oră.

Oamenii s-au îmbrâncit cu forțele de ordine. Unii au sărit gardul și au cântat imnul României. Au reușit să deschidă poarta și au început să țină slujbe de comemorare la crucile militarilor.

Între timp, maghiarii care blocau intrarea în cimitir au rămas la poartă și au spus rugăciuni.

Reprezentantul guvernului maghiar:

Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele de joi din Cimitirul Militar din Valea Uzului, a declarat joi pentru agenţia ungară de presă MTI Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, responsabil de relaţia cu Parlamentul.

În notă, Guvernul României este somat să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale în această privinţă, a afirmat Magyar.

Secretarul de stat a catalogat drept inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocităţi, care “în barbarismul lor” evocă cea mai dură provocare a maghiarilor.

MAE vorbeşte despre intervenţii externe neconstructive

Ministrul de externe al Ungariei Péter Szijjártó i-a cerut lămuriri lui Theodor Meleşcanu, în cadrul unei convorbiri telefonice.

Un comunicat-precizare al Ministerului român de externe dat joi seară nu face decât să sugereze un amestec extern neexplicitat în scandalul de la cimitirul internațional de la Valea Uzului.

Ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări (n.red- în convorbirea telefonică cu omologul său maghiar) că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens, se arată în comunicatul MAE român.

MAE nu explică ce înseamnă intervenții externe neconstructive.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
VIZITA PAPEI, la “bani mărunţi” / MISTERUL plicului cu 5000 de euro, găsit în toaleta oficialilor
În toaleta rezervată oficialilor la ceremonia de beatificare a şapte episcopi români, în prezenţa Sanctităţii ...