Acad. D. SARAFOLEANU avertizează: “Suntem pe primele locuri în Europa la SURDITATE JUVENILĂ.” Mp3-uri şi smartphone-urile devin periculoase
Telefoanele inteligente şi MP3-urile provoacă probleme de auz pentru circa 50% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 35 de ani, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 1,1 miliarde de persoane sunt expuse riscului de pierdere a auzului din cauza “expunerii prelungite si excesive la sunete puternice“, potrivit unui studiu recent.. “Deoarece avem informaţiile necesare pentru a preveni pierderea auzului, nu ar trebui să existe atât de mulţi tineri care continuă să-şi distrugă auzul ascultând muzica la volum ridicat,” susţine directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În prezent, 5% din populaţia lumii, adică 466 de milioane de persoane, dintre care 34 de milioane de copii, suferă de pierderi ale auzului.
Citeşte şi: S-a dat STARTUL cursei biletelor pentru EURO 2020!
„DUM, Dum, dă muzica tare”
Prin intersecţii sau prin autobuze vedem tineri cu căşti în urechi. Muzica bate tare. Recent la Iaşi a murit un adolescent, călcat de tramvai, având căştile pe urechi, n-a auzit semnalul sonor de avertizare.
Cluburile au muzica la maximum.
Citeşte şi: Recomandările acad. OVIDIU BOJOR pentru o sănătate de FIER. Rolul minutului de dinainte de masă
În fiecare săptămână apare un nou caz la cabinet de surditate juvenilă, susţine profesor doctor DORIN SARAFOLEANU. “Părinţii sunt disperaţi. Copiii lor nu mai aud. Sunt dispuşi la orice sacrificii financiare. Dar nu mai e nimic de făcut.” Nici în străinătate. “Nici.”
Profesorul ORL explică mecanismul de funcţionare a urechii interne. Un sistem extrem de complex şi de bine calibrat. Muzica dată tare măreşte fluxul sangvin în capilare. Dacă e însoţită şi de consum de alcool sau droguri e şi mai agresivă acţiunea. Nervul auditiv primeşte o serie de şocuri. Dacă stă în tensiune mai mult de trei ore poate muri, a explicat celebrul profesor român.
De aceea, în occident, concertele nu durează mai mult de trei ore, explică academicianul Sarafoleanu. „Suntem pe primele locuri în Europa la surditate juvenilă” – trage domnia sa semnalul.