Acad. D. SARAFOLEANU avertizează: “Suntem pe primele locuri în Europa la SURDITATE JUVENILĂ.” Mp3-uri şi smartphone-urile devin periculoase

Marius Ghilezan ACTUALITATE SOCIAL

Nivelul admisibil de decibeli

În conformitate cu prevederile STAS 10009-88, valoarea admisibilă a nivelului de zgomot în interiorul zonelor funcţionale din mediul urban, respectiv parcuri, zone de recreere şi odihnă este de 60 dB(A). Într-un club, se depăşesc limitele de 100 db.

Un ţânţar (20 dB) te poate împiedica să dormi, să citeşti sau să înveţi. Ce se întâmplă cu calitatea vieţii dvs când un vecin înfiinţează o Afacere Z care livrează peste gard, de 20-50 ori pe zi, un zgomot de 12 – 96 de ori mai puternic decât bâzâitul unui ţânţar?

Noua reglementare, dezvoltată de OMS, în parteneriat cu Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, agenţie subsidiară ONU, recomandă producătorilor acestor dispozitive să includă în telefoanele inteligente şi în MP3 playere sisteme pentru evaluarea riscurilor legate de volumul sonor. Aceste sisteme permit informarea utilizatorului în legătura cu nivelul sonor şi durata expunerii individului, astfel ca el să ştie la ce risc se supune.

Se impune un control parental

Pentru moment, nu avem decât instinctul nostru” care ne spune dacă volumul sonor este prea ridicat, a declarat Shelly Chadha, medic al OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva. “Este ca  şi cum ai conduce pe o autostradă, însă fără vitezometru în maşina sau o limită de viteză. Ceea ce noi propunem este că telefoanele smartphone să fie echipate cu un indicator de viteză, un sistem de măsurare care va informează asupra cantităţii de sunet pe care o primiţi şi care vă spune dacă depăşiţi limită”, a spus Shelly Chadha.

OMS propune, de asemenea, introducerea unui control parental al volumului şi o limitare automată a volumului.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Raport oficial: Ungurii au vandalizat intenționat cimitirul Valea Uzului
Și primăria Dărmănești este vinovată că a făcut lucrări fără aviz ONCE și că a ...