New York Times denigrează România: „Romii sunt persecutați etnic și caută azil în SUA”

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL SOCIAL

Cotidianul american New York Times, apropiat de stânga progresistă, denigrează România. Țara noastră este, ce-i drept, atacată colateral într-un articol critic față de politica de imigrație a lui Donald Trump.

Între 1 iulie 2017 și 25 iunie 2018, administrația americană a despărțit familiile care au încercat să intre ilegal din Mexic în SUA – adulții erau duși în centre de detenție, copiii erau trimiși în centre speciale unde erau îngrijiți, cât timp cererile de azil ale părinților erau procesate. La presiunea publică, Donald Trump a renunțat la această practică, nu înainte ca mii de minori să fie separați de familii.

Un rom de 4 luni, cea mai mică „victimă” a lui Donald Trump

Cel mai mic copil afectat de această politică este, paradoxal, un rom din România – Constanti Mutu, care avea 4 luni când a luat de la tatăl lui. NY Times relatează cum micuțul și familia lui au ajuns în Mexic, făcând o imagine proastă României pe parcurs.

Familia Mutu, scrie cotidianul american, este din România, de unde un flux mic dar constant de persoane fug care fug de persecuții etnice și fac drum către Statele Unite.

„Ca și copii într-un mic sat de la deal, Vasile și Florentina Mutu și-au ajutat părinții să cerșească bani de mâncare. Sunt membri ai minorității rome, care provine din India. În România, romii au fost ținuți în sclavie mai bine de 500 de ani. Atacuri violente împotriva loc au loc și acum în Europa. Excluderea din școli, de la locuri de munci sau de la ajutoare sociale este frecventă. Organizații pentru protecția drepturilor omului au înregistrat chiar și cazuri de sterilizări forțate.”

Pentru un cititor casual, ar crede că sterilizările forțate au loc în România. Puțini ar da click pe linkul din articol ca să descopere că, de fapt, asemenea grozăvii au avut loc în Cehia…

NY Times continuă să arate „persecuția” la care sunt supuși romii în România și cum își câștigă traiul.

„Acum 10 ani, cum își amintesc soții Mutu, prima familie de romi din satul lor a anunțat că va pleacă în SUA. Au trimis că vorbă că au avut mare succes – copiii lor vorbesc perfect engleză și că s-au îmbogățit, deși nu era clar cum. De-alungul anilor, mai bine de 12 familii au plecat în SUA, inclusiv fratele mai mare al Florentinei, care a plecat acum câțiva ani cu nevasta și trei copii. El a pus poze pe Facebook cu palmieri, mașini de lux și dolari. 

Atunci când s-a născut al cincilea copil al lor, familia Mutu era integrată într-un sistem prin care câștigau bani în alte părți ale Europei, cerșind sau muncind, apoi se întorcea pentru câteva săptămâni în România, unde banii aveau mai multă valoare. Au avut și ciocniri cu poliția. O dată, a spus domnul Mutu, a fost arestat că fura cabluri de la un șantier de construcție”

Articolul din NY Times ne spune și cum romii au ajuns în Mexic. Au plănuit să plece cu cei mai mici doi copii și să ceară azil în SUA, apoi să-i cheme și pe ceilalți trei după ce s-ar fi stabilit. Familia Mutu a vândut casa ca să plătească un traficant mexican să-i treacă ilegal frontiera americano-mexicană.

Planul dă greș. Vasile Mutu este prins și deportat iar Constantin, care era cu el, este trimis la o familie din Michigan, care va avea grijă de el cinci luni, până când este trimis înapoi în România.

Articolul se încheie cu gândurile lui Vasile Mutu și a cumnatului acestuia, cel care postase pe Facebook poze cu mașini scumpe.

Vasile: M-aș duce în Canada. Din Canada aș lua taxiul către America și aș da 7000, 8000 sau 10000 de dolari să pregătesc actele de care aș avea nevoie.

Cumnatul: Am urât Statele Unite. Era plin din imigranți care se chinuiau și mulți săraci. Singura mâncare pe care mi-am permis că o mănânc era mai proastă ca în România. Legile erau foarte stricte. Nici nu puteai să cerșești!

Loading...
loading...

One Comment

  1. … asa faceau si francezii. Acum… sa-i integreze ei in societate! Sa le ofere ei acele conditii decente si respect uman de care au dus/duc lipsa in Romania. Ce sa le spui altceva? …Succes!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
USR-iştii umblă cu anticurupţia în gură, dar ei sunt corupţi până în măduva oaselor
E limpede că noua creaţie a serviciilor secrete, USR nu prea mai încape în teacă ...