DACIAN CIOLOŞ, criticat de susţinători: “Nu a fost suficient de OPEN”

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Dacian Cioloș, noul preşedinte al grupului parlamentar european Renew Europe, format pe scheletul partidului lui Macron, este CRITICAT de progresişti pentru pozițiile sale privind căsătoria între persoane de același sex. El este acuzat că a transmis mesaje în apărarea  „familiei tradiționale” din România și că nu a luat nicio decizie clară asupra problemei căsătoriei pentru grupul LGBT.

”Când a fost premier, Guvernul Cioloș a refuzat să semneze o poziție oficială în favoarea legalizării uniunilor civile. Această poziție oficială a fost redactată de Ministerul Justiției care recomanda legalizarea căsătoriei între persoanele LGBT. Dar pentru ca poziția să fie prezentată în Parlament, trebuia să fie semnată de premierul României. Guvernul nu a vrut să se poziționeze”, a zis Vlad Levente Viski, președintele asociației LGBT Mozaiq, într-o declaraţie făcută jurnaliştilor Le Monde.

Mozaiq A FĂCUT o campanie susţinută pentru promovarea candidaţilor USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare.

Citeşte şi: Alungat de comunişti din România natală, întors ca ambasador SUA

Guvernul Cioloș a recomandat Curții Constituționale să respingă cazul. În sfârșit, subiectul a ajuns la Curtea de Justiție a UE care a decis, în 2018, că România trebuie să-i recunoască drept soți pe doi bărbați căsătoriți în Belgia.

În 2018, Guvernul român a decis să organizeze un referendum privind redefinirea familiei. Cioloș nu mai era premier de mai bine de un an. Tehnocratul le adresa o scrisoare deschisă românilor invitându-i să boicoteze referendumul, scrie Le Monde. În decembrie 2018, Cioloș a lansat PLUS. În manifestarea de partid, printre „valori și credințe” împărtășite se număra „convingerea că oamenii se nasc liberi și egali, indiferent de orientarea lor sexuală”.

Deși Cioloș nu și-a exprimat niciodată în mod public și sincer sprijinul pentru căsătoria între persoanele LGBT, purtătorul de cuvânt al PLUS, interogat de site-ul Politico, a denunțat „acuzații nefondate”.

Vlad Levente Viski, citat de Le Monde, a conchis: “Nu-l văd ca un prieten al comunității LGBT”

Contactat de Le Monde, Vlad Levente Viski, președintele asociației LGBT Mozaiq, a explicat: ”Dacian Cioloș a încercat să se poziționeze pe problema căsătoriei între persoanele de același sex încercând totuși să nu aibă o poziție fermă asupra subiectului”.  El amintește că bilanțul de premier al lui Cioloș nu a fost atât de glorios. În acest sens, citează un text legislativ în favoarea legalizării căsătoriei între persoanele de același sex pe care a refuzat să-l semneze în 2016:

„Nu am auzit încă o declarație puternică din partea lui Dacian Cioloș în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex. Nu-l văd ca un prieten al comunității LGBT. Declarațiile sale au fost neclare cu privire la chestiunea drepturilor LGBT atunci când a exercitat puterea, iar reacția sa a fost destul de negativă pe această temă”.

 

 

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
„Juncker începe să bea de la 11 dimineața vin de Porto”
Guvernatorul Băncii Angliei dezvăluie unul dintre cele mai bine păstrate secrete de la Bruxelles: când ...