Timmermans ar putea fi ales mâine președintele CE! Merkel NU se opune

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Angela Merkel a acceptat că Manfred Weber, protejatul ei, nu o să fie noul președinte al Comisiei Europene. Potrivit Die Welt, bavarezul nu a reușit să atragă sprijin din partea statelor membre și a celorlalte partide europene.

Aflată la Osaka, pentru summitul G20, Angela Merkel nu a repetat susținerea pentru Manfred Weber. Dar, mai important, a spus că se așteaptă ca noul președinte al Comisiei Europene să fie unul dintre cei doi „Spitzenkandidaten”, adică locomotivele electorale ale partidelor europene în alegerile pentru PE.

Știind că Manfred Weber nu are șanse și că șefa de la Berlin susține în continuare sistemul Spitzenkandidaten, reiese un lucru important: Frans Timmermans, candidatul de vârf la socialiștilor, ar putea fi varianta de compromis pentru șefia Comisiei Europene, cea mai importantă funcție de la Bruxelles.

Timmermans crede că STATELE NAȚIONALE cauzează probleme UE. Ceilalți eurocrați sunt de acord!

Prin susținerea sistemului Spitzenkandidaten, Angela Merkel a profitat de ocazia să-i dea o palmă și președintelui Franței, Emmanuel Macron, cea mai vocal oponent al acestui mod de alegere a șefului CE.

Liderii europeni se întâlnesc mâine la Bruxelles, ca să discute și să aleagă noua garnitură de lideri ai instituțiilor europene. Trebuie găsiți oameni pentru șefia Comisiei, Consiliului, Parlamentului și Băncii Centrale Europene, dar și Înaltul Reprezentant, adică șeful diplomației. Șefii de stat și de guvern vor ca aceștia să fie aleși ca un pachet, astfel încât să fie o împărțire echitabilă din punct de vedere politic, geografic și de gen.

Viitorul președinte al Comisiei Europene trebuie să obțină votul a 22 de state UE care reprezintă cel puțin 60% din populația UE. Patru țări din Est au scris deja că se vor opune unei candidaturi a lui Frans Timmermans.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Marian Oprișan, alungat cu FLUIERĂTURI de pe scena Congresului PSD
Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, a fost întâmpinat cu fluierături și scandări atunci când urma ...